пʼятниця, 08 лютого 2019 18:37

Радіаційний фон у Кременчуці в нормі - думка фахівців

Радіаційний фон у Кременчуці в нормі - думка фахівців
Радіаційний фон у Кременчуці перебуває в нормі.Фото:kg.ua

Держекоінспекція оприлюднила результати замірів радіації в Кременчуці і навколо Біланівського гірничо-збагачувального комбінату на Полтавщині. Перевищення показань вище норми ніде не зафіксували.

Показники приблизно однакові: 0,07 - 0,08 мкЗв / год. Не такі, як заявили агітатори-пропагандисти.

До цього комунальне телебачення Кременчука, яке в народі називають "Агіт ТВ Малецького" , а їхній сайт - "Бред тудей", знову випустили чергову "качку" про рівень радіації в місті і на території Беланівського ГЗК, повідомляє "Кременчуцька газета"

За повідомленнями піарників мера Кременчука Віталія Малецького і нардепа Юрія Шаповалова, які перед виборами завжди піднімають тему радіації, вона на ГЗК вдвічі вище, ніж у Кременчуку. "Агіт ТВ Малецького" не підтвердив це жодними офіційними документами.

"Кременчуцька газета" звернулася з офіційним запитом до Держекоінспекції. Там підтвердили, що на підставі запиту від народного депутата Остапа Еднака, 6 лютого фахівець Держекоінспекції центрального округу виїжджав до Кременчука і робив заміри, але протокол досліджень 7 лютого ще тільки оформлявся.

"Заміри робили біля будівлі мерії Кременчука і в чотирьох районах міста. Приладом заміряли на відстані 10 сантиметрів від землі, інспектор фіксував дані, визначав рівень в мікрозівертах, а не в мікрорентгенах, як повідомляли псевдожурналісти", - сказав фахівець.

Потім прилад піднімали на відстань метра від землі і знову робили замір. Ці цифри також підсумовували і ділили, отримавши середній показник.
"Звучали цифри 5, 7, 11 та інші Допустимий показник - до 30", - пояснили в екоінспекції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "КрАЗ" торік заплатив 181 млн грн податків

Начальник відділу екологічного та радіологічного контролю на митній території Полтавської області Держекоінспекції центрального округу Олег Козин, який виїжджав до Кременчука, обурений неправдивою новиною, бо результати результати на момент виходу сюжету на комунальному телеканалі ще не були обчислені. Зауважив, що під час замірів все пояснив активісту та журналістам, але вони спотворили інформацію.

Рівень радіаційного фону на місці майбутнього Беланівського ГЗК набагато нижчий, ніж в Кременчуці. Про це заявив Руслан Кравець, дозиметрист спецлаболаторіі радіоізотопних методів контролю Полтавського ГЗК. За його словами, в районі Беланівського ГЗК радіаційний фонд в 6 разів менший норми.

"Тут 0,05 мікрозіверта, а норма - до 0,3 мікрозіверта", - cказав Руслан Кравець і додав, що в місті показник повинен бути більший, бо там розташовані будівлі і промислові об'єкти.

Вітчизняний виробник вантажних автомобілів - Кременчуцький автомобільний завод "АвтоКрАЗ" почав серійний випуск 20-кубових паливозаправників.

Зараз ви читаєте новину «Радіаційний фон у Кременчуці в нормі - думка фахівців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути