Максим Шерстюк із Розсошенців Полтавського району відкрив домашнє виробництво пасти.
Кореспонденту "Газети" розповів, як зайнявся цією справою.
Максиму 43 роки. 2016-го почав експериментувати з пастою, з 2017 — продає під торговою маркою La pasta - e basta від 85 до 110 грн за 300-грамову упаковку.
З чого почалася любов до макаронів?
Любив макарони з дитинства.
Мама постійно згадувала, що я часто просив приготувати "клолика і велмішельку" (кролика і вермішельку). Ще в 1995-1996 році батько відкрив в Полтаві своє підприємство. Продавали київські макарони. Облаштували точку на ринку. Якось друг дав скуштувати італійську пасту. Це було кохання з першого укусу. Захотів робити таку ж. З другом знайшли приміщення з низькою орендою, придбали обладнання задешево і почали готувати. Підприємство проіснувало недовго — посварилися із власником приміщення. Шукав інвесторів. Домовився з одним бізнесменом, той був готовий надати кошти на обладнання. Коли я все порахував і склав список — відмовився. 100 тисяч доларів було надто дорого. Тоді намагався влаштуватися на італійські фабрики з виготовлення пасти, аби навчитися хоча б чомусь. Проте не брали.
Чи завжди працював у "макаронному бізнесі"?
Після невдач із пастою створив невеликий бізнес з установлення опалювальних систем, де і працював до 2013 року. З 2011-го по 2015 жив у Балашисі Московської області. Там було багато підробітків, але жоден не пов'язаний з пастою. Був і вантажником, і менеджером. 2015 року розлучився і вирішив повертатися в Україну. Ще будучи в Росії, закрив приватне підприємство, тож після повернення в Україну не мав нічого. Поїхав жити до батьків. Спершу роботу не шукав. Але вже на третій місяць вдома грошей не лишилося, навіть пішки в центр ходив, бо не вистачало на проїзд. Осяйнула думка — чому б не продовжити займатися пастою? Вона асоціювалася з масштабністю, промисловістю. Думав, що їх роблять, як макарони в Україні — лише на фабриках. У Google знайшов багато приладів для готування пасти вдома.
Як дістав гроші?
Допоміг випадок. Зателефонував чоловік, якому я встановлював систему опалення ще 2009 року. Зробив замовлення на опалювальні труби. Я допоміг, і заробив рівно необхідну суму. Придбав усе, що треба для роботи вдома. Обрав дерев'яну стільницю — саме таку використовують найкращі виробники пасти. Купив прилад для нарізання тіста, ножі, миски. Багато часу витратив на пошук борошна. Знайшов підходящу італійську семолу — а саме так називають пшеничне борошно твердих сортів — у постачальників з Києва. Вони замовляють у провідного італійського виробника.
Яку пасту готуєш зараз?
Спершу не знав рецептів. Почав більше читати, експериментувати. Врешті обрав найсмачніший і найкорисніший рецепт з Півночі Італії. Там для тіста використовують лише борошно та яйця, без води. Я ще додаю різні трави, сік. Зараз маю близько 15 видів. Для зеленої пасти беру шпинат, базилік чи спаржу. Для жовтої — морквяний сік чи шафран, а для рожевої — буряковий сік. Також можу додати гриби та пармезан. Та смак не лише від інгредієнтів залежить. Важлива і форма, різновидів якої понад 600. Мою беруть на подарунок.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У кожному регіоні свій сир" - українка розповіла про особливості туризму в Італії
Чи завжди все виходило вдало?
Перший час готував лише для себе, експериментував, і на майстер-класах. Якось "Нова пошта" замовила кілька коробок. Готував цілий день. Увечері спакував, поклав у холодильник — хотів віддати наступного дня свіжою. Вночі встав попити води, вирішив перевірити пасту — а вона вся злиплася! До ранку сидів і розліплював кожну смужку. Нагадував потім панду із темними колами під очима.
Чи правда, що від пасти гладшають?
Люди легко товстішають лише на макаронах із м'яких сортів борошна. У них високий глікемічний індекс, містять багато швидких вуглеводів. Ті легко відкладаються в жир. А паста з твердих сортів — ні. Вона дає багато енергії, при цьому містить менше калорій.
Я їм пасту двічі на день. І не товстий. При приготуванні звертайте увагу не лише на склад самого тіста, а й на соус, яким здобрюєте страву.
30 квітня в Полтаві не працює ресторан швидкого харчування McDonald's.
Коментарі