Ексклюзиви
субота, 03 серпня 2019 15:26

Хотіла схуднути, а отримала анорексію та булімію

Хотіла схуднути, а отримала анорексію та булімію
На фото — Вікторія Бекзем та Мерелін Монро. Фото:GoGetNews

У світі щороку помирає 20-25% людей, хворих на анорексію. Велика частина із них — дівчата-підлітки.

Журналіст "Газети" розмовляв із Євгенією Івановою із Розсошенців Полтавського району, яка в минулому теж мала такий розлад харчової поведінки.
Зустріч відбулася в мікрорайоні Садовому.

Євгенії — 23 роки, вона висока, струнка, має великі сірі очі та довге волосся. Справжнє прізвище називати відмовилася.

"Малою була гарна. Звикла до уваги, що всі мене люблять. А у підлітковому віці швидко почала набирати вагу. Не займалася спортом, вживала багато шкідливої їжі. Колись навіть потрапила в лікарню через любов до чіпсів, і плакала, коли лікар заборонив їх вживати", — розповіла Євгенія. Доки говорила, тричі осмикнула сорочку.
"Принижувала найкраща подруга, яка казала, що я товста, а її улюбленою приказкою було "доки товстий схудне, то худий і здохне". Ненавиділа себе, але нікому про те не казала", — зітхнула Євгенія та на хвилинку відвернулася.

Потім дістала з невеликої сумочки дзеркало та поглянула на своє відображення. Хвилювалася, аби з макіяжем усе було добре.

"Худнути вирішила за допомогою обруча із шариками. Подарували батьки на день народження, бо я дуже просила. Крутити починала по 5 хвилин на день", — Євгенія трохи припідняла сорочку і оголила живіт. На деяких ділянках талії шкіра іншого кольору.

"То натерла так. Вже сліди лишилися, що не сходять. Раціон не змінювала. Відмовилася від солодкого на сім днів, і за перший тиждень скинула 3 кілограми. Худнула я півтора року, до кінця 11 класу. Тоді скинула 28 кілограмів, раділа дуже. Але думала, недостатньо худа для того, аби мене полюбили. Почала їсти 1200 калорій на день, але зменшувала і зменшувала. Дійшло до того, що їла пару яблук, 100 грамів творогу і яйце на день", — розповіла дівчина.

Додала, що тоді не розуміла, що з нею коїться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Люби своє тіло": колишня хвора на анорексію поділилася приголомшливими знімками

"Зупинилися місячні, майже нічого не їла. Повилазили ребра, ключиці, дуже видно було хребет. Але ноги все одно здавалися мені затовстими. Аби вийти погуляти, змушувала себе підводитися з дивану. Сил на довгі прогулянки не вистачало — псувався настрій, хотілося додому і спати. Щодня чекала наступного ранку, бо на сніданок могла собі дозволити навіть одне печиво. Але одного разу зірвалася, і наїлась його так, що стало погано. Почали мучити думки, що потовстішаю, викликала рвоту. З того часу викликала її дуже часто. Дійшло до того, що могла і тричі на день. Тоді вже навчалася в іншому місті, тож моїх приступів ніхто не бачив."

За словами Євгенії, на першому курсі в університеті вирішила звернутися до гінеколога, її турбував біль у животі та відсутність менструації. Саме гінеколог і натякнув на анорексію та булімію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від чого залежить апетит

За словами дієтолога Олександра Куща, під час анорексії, коли людина недоотримує поживні речовини, в організмі починаються трансформації. Спочатку страждають шкіра та волосся, але через деякий час - і внутрішні органи.

"Все починає набувати характер снігової лавини. І, якщо людина не повертається до нормального харчування, якщо вона як і раніше голодує, то організм вже починає жертвувати внутрішніми органами, і органи фактично починають займатися самопоїданням. Страждають кишечник, печінка, підшлункова залоза, зменшуються в розмірах нирки. На розтині ми виявляємо, наприклад, нирки розміром з квасолину, а печінку - з тенісний м'яч", - заявив він журналістам каналу ТСН.

Нервова анорексія — хвороба, яка характеризується критичним зниженням маси тіла, часто небезпечним для життя, тяжкою втратою апетиту.
Булімія — патологічно підвищене відчуття голоду, яке супроводжується у деяких випадках слабкістю і больовими відчуттями в надчеревній ділянці. Хвороба інколи поєднується із зниженням відчуття насичення, внаслідок чого виникає потреба в надмірно великих кількостях їжі.

Зараз ви читаєте новину «Хотіла схуднути, а отримала анорексію та булімію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути