Ексклюзиви
пʼятниця, 01 грудня 2017 15:58

"Гудрони нагрівають і над селом йде чорний дим" - біля Грибовицького звалища незаконно працює луганська фірма
7

Автор: Ігор Муравський
  Установка, якою проводять забір гудронів є котлом з насосом і бочкою збоку
Установка, якою проводять забір гудронів є котлом з насосом і бочкою збоку

Із сміттєвого полігону поблизу сіл Великі Грибовичі і Малехів Жовківського району на Львівщині вивозять кислі гудрони, що зібралися в озерах-відстійниках.
Розігрівати гудрони з подальшим їх забором з озера почали невідомі від суботи 25 листопада. Тоді місцеві помітили густий важкий чорний дим з території звалища. Працівники невідомої компанії не називалися та запевняли, що мають усі необхідні дозволи.

"Установка, яка працює, виготовлена кустарним способом і мало нагадує високотехнологічне обладнання, придатне для роботи з високотоксичними відходами ІІ класу небезпеки. Це насос з трубою і бочкою. Гудрони нагрівають у 6-метровій ямі і над селом йде чорним дим. Це сірчана кислота з них випаровується в повітря і засмічує навколишнє середовище цими випарами. Станом на обід 1 грудня знову проводиться нагрівання гудронів. Невідомо, куди їх вивезуть. В Україні немає можливостей їх переробляти", – каже еколог, депутат Жовківської райради Ігор Муравський.

Автор: Ігор Муравський
 

У районі Грибовицького полігону ТПВ є три озера з кислими гудронами. Згідно із даними Держекоінспекції, загальна кількість високотоксичних відходів становить 200 тис. т, інші джерела інформують про 500 тис. т. Попередній власник цих озер збанкрутував, а тепер з'явився новий. Гудрони вважаються цінним ресурсом: з тонни можна отримати 600 кг рідкого палива чи 230 кг гіпсу тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилось відео гасіння задимлення у столичній підземці

Луганська фірма не має ні дозволів, ні обладнання

Компанія, яка займається вивезенням гудронів, – це ТОВ "Екоінвестгруп". На сайті Міністерства екології зазначено, що адреса компанії: 91034, м. Луганськ, квартал 50 лєт Октября, буд. 4 Б, кв. 47, а фактична адреса: м. Луганськ, вул. Лугутінська, 127Д. Ліцензія була отримана 16 березня 2013 року на збирання, перевезення та зберігання. Але не на утилізацію. Причому здійснювати дозволену діяльність можуть лише за адресою реєстрації.

"Ці кислі гудрони містять 70% сірчаної кислоти. Крім того, там є сульфокислоти. Якщо гудрони нагрівати, то можуть утворюватися формальдегіди, оксид сірки, який може з'єднуватися з водою і призводити до випадання кислотних дощів. Але найгірше, що утворюються органічні речовини. Під час розігрівання гудронів вони частково згоряли, бо з труби валив чорний дим. Це важкі фракції нафтопродуктів. І цим дихають люди, – розповіла еколог МБО "Екологія-Право- Людина" Алла Войціховська.

Автор: Ігор Муравський
  В 6-метровій ямі нагрівають кислі гудрони
В 6-метровій ямі нагрівають кислі гудрони

Фірма працює з відома міськради.

"Машини, які курсують, проїжджають через шлагбаум з охороною ЛКП "Збиранка". Тобто це з відома Львівської міської ради. Окрім того, всі ці відходи, можливо, і сірчану кислоту вони зливають. А сірчана кислота належить до небезпечних речовин – прекурсорів і поводження з нею теж вимагає окремої ліцензії", – зазначила експерт.

Засновниками і бенефіціарами ТОВ "Екоінвестгруп" є четверо осіб: Андрій Кислиця, Дмитро Кулінічев, Анна Соболь і Олександр Дзонь. Їх пов'язують з бізнес-угропованням Юрія Іванющенка, відомого як Юра Єнакієвський, з Наталією Королевською та Михайлом Добкіним.

28 червня 2016 року у селі Великі Грибовичі на Львівщині на території сміттєзвалища виникла пожежа. Потім стався обвал твердих побутових відходів, внаслідок чого під завалами загинули троє рятувальників та еколог.

Після закриття Грибовицького полігону львівське сміття почали розвозити по інших районах та областях. Відходи зі Львова приймали Житомир, Рівне, Луцьк, Дніпро, Коломия, Калуш і Київ.

9 червня 2017 під Львівською міською радою відбулися сутички силовиків з активістами, які вимагали відставки мера Андрія Садового.

Сміттєпереробний завод збираються побудувати на території міста.

За рік 90-метрова сміттєва гора просіла і перестало смердіти

Зараз ви читаєте новину «"Гудрони нагрівають і над селом йде чорний дим" - біля Грибовицького звалища незаконно працює луганська фірма». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути