вівторок, 30 травня 2017 06:03

90-метрова сміттєва гора просіла, перестало смердіти: рік трагедії на Грибовицькому звалищі
15

На Грибовицьке сміттєзвалище звозили відходи з 1960 року
Фото: Валерій Шмаков
30 травня 2016 р внаслідок обвалу сміття загинуло троє рятувальників та еколог. Тіло останнього досі не знайшли
За рік міська влада не спромоглася купити потужну станцію очистки, – каже представник громади села Малехів Галина Денько
Біля підніжжя гори утворилося 2 нових озерця. Інфільтрат з них належно не відкачується, а витікає до житлових будинків
Ще до серпня 2016-го сюди привозили сміття. Потім під тиском місцевих жителів перестали

30 травня минає рік трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі. Торік на території полігону почалася велика пожежа, яку гасили дві доби. Стався обвал твердих побутових відходів. Під завалами кількох тисяч тонн непотребу опинилися троє рятувальників - Андрій Вненкевич, Юрій Рудий, Богдан Юнко та еколог ЛКП "Збиранка" Олександр Бутін. Тіло останнього досі не знайшли. Після того полігон закрили. Туди звозили відходи з 1960 року.

"Ще до серпня 2016-го сюди привозили сміття. Потім під тиском місцевих перестали. За рік сміттєва гора стабілізувалася на три метри. За рік міська влада не спромоглася купити потужну станцію очистки", – розповідає представник селищної громади села Малехів Жовківського району Галина Денько.

"Майже рік свіже сміття не завозять. Легше стало дихати. Сьогодні наша проблема - це інфільтрат. Але з ним міська влада поки що нічого не вирішила. Вимагали, щоб селищна рада Малехова віддала Львову шість з половиною гектара землі, але не пояснювали, що на ній робитимуть. Ми проти завозу сміття", – пояснює житель Малехового Тарас Сиротинський.

Місцеві запевняють, що ніколи не погодяться на відновлення роботи звалища чи будівництво заводу.

"Хай в іншому місці будують сміттєпереробний завод, створюють робочі місця. Ми вже наїлися того добра. Жити стане легше", - говорить Григорій Варунок із села Великі Грибовичі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львовом потекли ріки сміття

Активісти кажуть, що в звалищі накопичуються сульфіти, які при температурі вище 25°С можуть загорітися.

"У листопаді 2016 року ініціативна група у справі Грибовицького звалища спільно з департаментом екології облдержадміністрації, міжнародними екологічними організаціями розробили технічне завдання на міжнародний конкурс, який передбачає дегазацію, рекультивацію і очистку інфільтрату. Ці напрацювання досі не реалізували, – розповідає еколог Ігор Муравський. – Усі роботи призупинені. Біля підніжжя гори, де сталася трагедія, штучно вириті котловани, крізь укріплену у лютому дамбу просочується інфільтрат. Він стікає до підніжжя гори сміттєзвалища, потрапляє у водоносні системи, отруюючи воду в криницях. У межах кілометра тече річка Малехівка, яка впадає у Західний Буг".

Після масштабних опадів на початку травня вода у відстійниках з гудронами поблизу звалища піднялася. До краю дамби рівень інфільтратів не досягає 1,5 м.

Після закриття Грибовицького полігону львівське сміття почали розвозити по інших районах та областях. Відходи зі Львова приймали Житомир, Рівне, Луцьк, Дніпро, Коломия, Калуш і Київ.

9 червня під Львівською міською радою відбулися сутички силовиків з активістами, які вимагали відставки мера Андрія Садового.

Днями стало відомо, що сміттєпереробний завод побудують у Львові на території міста.

У Львові щодня назбирується 500-600 т відходів. Нещодавно Садовий заявив, що через критичну ситуацію зі сміттям Львів готовий до оголошення надзвичайного стану.

Зараз ви читаєте новину «90-метрова сміттєва гора просіла, перестало смердіти: рік трагедії на Грибовицькому звалищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути