Ексклюзиви
четвер, 02 червня 2016 21:20

Наймолодшого загиблого на Грибовецькому сміттєзвалищі похоронили на Львівщині
13

Фото: Ярослав Тимчишин

2 червня в селі Рата Жовківського району на Львівщині, попрощалися із 28-річним Богданом Юнком. Чоловік третій із загиблих пожежників, якого знайшли під завалами Грибовецького сміттєзвалища, недалеко обласного центру.

На 12 годину до подвір'я Юнків сходяться люди. Багато молоді, несуть живі квіти та вінки. Вздовж дороги, біля обійстя, вишиковуються пожежні машини. Відспівувати сержанта Богдана Юнка приходить чотири священики.

"Сьогодні і Рата вся прийшла, і Рава-Руська. Всі в скорботі, бо надзвичайно добра людина пішла на той світ. Попри те, що молодий, але він багато кому був знайомий, його любили і поважали. Бо не одного в селі виручив. Міг свою роботу відкласти, але до друга на поміч піти", - розповідає про покійного 60-річна Дарія Юнко.

Дорогою до церкви перед труною покійного сиплять квіти. Сліз не стримують навіть колеги рятувальники.

"Завзятий відчайдух. Коли дізнався, що хтось із наших хлопців пропав на тому сміттєзвалищі, навіть не сумнівався, що серед інших був Богдан. Знав, що поїхав на полігон. А він такий, що розпочате мусів довести до кінця. От і тут, вже пожежу наче були загасили, змотував приладдя, бо повинен був бути порядок. Наших з Жовківського райвідділення двоє поїхало на гасіння тої пожежі. Вчора похоронили начальника караулу Андрія Вненкевича, нині Богдана. Юнко близько шість років на служб провіві. Досвідчений був, відповідальний. Тяжко повірити, що його не стало", - каже колега Юнка, Сергій.

У Богдана Юнка залишились батьки, дружина і 3-річна донька Анастасія. В день, коли в дитини був день народження батько загинув.

"Дитиною тою жив. То була татова доця. Він часто ходив на чергування, але коли повертався, від малої не відходив. З нею гуляв, працював на полі, відпочивав. Так сталося, що в понеділок, як малій було три роки, тато загинув. Наступного дня, своїх 26 років мала відзначати його дружина Ірина. Богдан до двох свят готувався. Дуже дорожив сім'єю. Вони в усьому радилися, підтримували один одного. І так він їх рано покинув. Батьки Богданові на заробітках були. Коли жінка дізналася про зникнення чоловіка, одразу їх повідомила. Прилетіли. Дві ночі там на сміттєзвалищі провели. Чекали, що знайдуть. Вірили, що живого", - говорить сусідка Богдана Катерина Бенько.

Від зсуву майже 100 000 тонної брили зі сміттям Богдан Юнко, Андрій Вненкевич та Юрий Рудий – загинули миттєво. Лавиною їх протягнуло по схилі з відходами ще 300 метрів. У вівторок, під вечір, за допомогою бульдозерів та рятувальників, які метр за метром обстежували купи з сміттям, хлопців знайшли. Богдана Юнка останнім. Він всього в кількох метрах лежав від своїх колег.

Читайте також: На Львівщині прощалися з депутатом, загиблим у Грибовичах

"Батьки впізнали сина по гумових чоботах. Його хлопці колеги, голими руками те сміття розгортали. Так хотіли свого друга знайти. Але сміття було настільки багато, що по тому місці не одноразово проходили, копали, аж поки витягли тіло", - додає сусідка.

У центрі Рави-Руської труну з тілом загиблого рятувальника провозять катафалком під сигнал пожежних сирен. Чоловіка на кладовище супроводжує духовий оркестр. На цвинтарі в останню путь Богдана Юнка проводжають під військовий салют та Гімн України. Хоронять поруч з могилою колеги Юрій Рудого.

Зараз ви читаєте новину «Наймолодшого загиблого на Грибовецькому сміттєзвалищі похоронили на Львівщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути