пʼятниця, 31 липня 2020 10:06

Фіналістка Global Teacher Prize Ukraine розповіла про методи навчання дітей
5

Ольга Зелінська разом з колишньої міністеркою освіти і науки України Лілією Гриневич
Фото: Фото надала Ольга Зелінська
Вчителька називає Карпати своїм місцем сили
Ольга Зелінська любить уроки поза межами класу і активно виколристовує театральну педагогіку
Ольга Зелінська любить уроки поза межами класу і активно виколристовує театральну педагогіку
Ольга Зелінська любить уроки поза межами класу і активно виколристовує театральну педагогіку

Вчителька молодших класів середньої загальноосвітньої школи №73 міста Львова Ольга Зелінська 2017 року стала фіналісткою премії Global Teacher Prize Ukraine.

Це щорічна національна премія для вчителів-агентів освітянських змін. Має на меті відзначити досягнення вчителя не лише щодо своїх учнів, а й щодо суспільства, та підкреслити важливість педагогів в Україні.

Ольга Зелінська працює в школі 31 рік. З кінця 1990-х почала впроваджувати у навчанні інтерактивні методи роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В МОН повідомили умови, за якими 1 вересня відкриються школи

"У Львові є кілька шкіл, які працюють за такою методикою. Я ж дуже люблю уроки поза межами класу. Можливо, діти на них не настільки дисципліновані, але це багато дає в загальному становленні. Дитина вчиться спостерігати, бачити, припасовувати свою поведінку до поведінки інших, працювати в групі. І коли я почала так працювати, то вирішила спробувати ще й інтерактивні вправи", - розповідає вчителька.

За її словами, в традиційних методах навчання є просто учень, парта і вчителька, яку він обов'язково має слухати. А з інтерактивними методами можна працювати, щоб кожна дитина зі своїми здібностями, які є, вносила власний вклад у спільну роботу і бачила, що вона потрібна й успішна.

"Часом, як буває, Петрик написав 5 речень і він молодець,а ти всього 3 і маєш за них 3 бали, наприклад. Але, можливо, щоб написати ці 3 речення, дитина доклала в 20 разів більше зусиль, ніж Петрик для своїх 5", - каже Ольга Іванівна.

Також вчителька залучає до роботи з дітьми батьків.

"Практикую батьківські збори не в класичному форматі. Робимо батьківську вітальню з обговоренням і вправами для батьків. Залучаю їх до виховних заходів, родинних свят. Кажу батькам, що в нашому класі має запанувати педагогіка партнерства. Тому батьки, які можуть бути експертами в певній галузі, приходять до класу і вчать. Наприклад, мама-кондитер показує дітям, як розписувати різдвяні пряники, як готувати і прикрашати торт, який ми потім всі їмо з чаєм і тішимось, мажемось кремом. Мама-художниця, яка приходить і вчить робити різні декори, витинанки чи як розмальовувати ангеликів", - каже Ольга Зелінська.

Вона переконана, якщо дітям давати розуміння і пояснення, що оточуючий світ цікавий, тоді запалюється в дитячих очах вогник. Кожна дитина розвивається за своїми інтересами і кожна чимось цікавиться.

Через низьку пенсію у школах працює велика кількість пенсіонерів. Це створює кадрові проблеми в державі, уникнути яких можна завдяки створенню комплексної державної програми. З вересня зарплати вчителів не зміняться.

Зараз ви читаєте новину «Фіналістка Global Teacher Prize Ukraine розповіла про методи навчання дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути