Ексклюзиви
понеділок, 23 вересня 2019 10:25

Фельдшер розповів, як змінилася медицина за 30 років

Фельдшер розповів, як змінилася медицина за 30 років
Константин Мельник 30 років пропрацював фельдшером у Чорноглазівькому ФАПі на Полтавщині. Фото: Світлана БОНДАРЕВА

За 30 років медицина почала кардинально змінюватися лише в останні роки, з новою медреформою.

Про це Gazeta.ua розповів Константин Мельник, який 30 років пропрацював фельдшером у селі Чорноглазівка Полтавського району.

"Спершу я був критиком цієї реформи, а зараз зрозумів, що вона не позбавлена раціонального зерна. Ми звикли, що кожного року потрошку додавали зарплату, виділяли на обладнання чи столик якийсь. А зараз відбулися кардинальні зміни. Насамперед в управлінні. Все поділили на первинну медицину, вторинну, третинну. Це дуже лякало. Молодь масово почала тікати за кордон, бо престиж медика в Україні втрачався. Підтримую те, що людина має сама думати про власне здоров'я, цінувати його. Професійне надання допомоги - це теж послуги, а за них треба платити. Якщо ти захочеш мати медичне обслуговування, то будь добрий розкошелитися. Звичайно, наші люди не настільки багаті. Можна сказати, бідні", - сказав Костянтин Анатолійович.

Розповів, що на початку своєї роботи мав зарплату 110-120 крб. На той час буханка хліба коштувала 16 коп., а 1 кг ковбаси - 3 крб. Потім почалися інфляційні процеси у 1990-ті, проте хватало. Важко жилося медику за часів Кучми (Леонід Кучма, екс-президент України. - Газета), бо будував житло собі і всі гроші йшли на будматеріали. За часів Віктора Ющенка (Третій президент України. - Газета) каже, що медикам додали зарплату десь у півтора разу, стало легше.

"Було нормально навіть за часів Януковича. Потім знову настали голодні роки, отримував 3,5 тисячі гривень на місяць. Підняли зарплату в півтора-два рази на початку весни цього року", - зазначив Константин Мельник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маркування ліків і туалети в метро: які зміни у вересні чекають на українців

Пояснив, що розмір зарплати фельдшера, які і інших працівників медицини у селах, залежить від кількості декларацій, що люди підписали із сімейним лікарем.
Серед переваг реформи відзначає також зменшення кількості паперового документообігу.

"Коли починав працювати, щомісяця доводилося возити півмішка звітів до Полтави. Кожному спеціалісту від руки дублював усе. Інколи години три в день витрачав на папери", - додав фельдшер.

Обслуговує Костянтин Мельник села Носівка, Макарцівка, Трирогове, Долина, Чорноглазівка, Бершацьке і Глухове. В них ­живуть майже 700 людей. Територія обслуговування — 15 км. В обов'язки фельдшера входить прийом населення, виклики на дім, патронажна робота з дітьми до року, ведення вагітних, культурно-просвітницька робота тощо.

Зараз ви читаєте новину «Фельдшер розповів, як змінилася медицина за 30 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути