понеділок, 02 вересня 2019 09:58

Маркування ліків і туалети в метро: які зміни у вересні чекають на українців

  На упаковках усіх медичних препаратів має з’явитися спеціальне 2D - маркування. Фото: ye.ua
На упаковках усіх медичних препаратів має з’явитися спеціальне 2D - маркування. Фото: ye.ua

З вересня в Україні починаються нововведення у різних сферах життя українців.

З цього навчального року шкільна форма стане не обов'язковою, указ про це підписав президент України Володимир Зеленський улітку.

Також продовжиться реформування середньої освіти, мова йде про Нову українську школу, яку вперше запровадили торік. У рамках цієї реформи з 1 вересня в Україні:

- вчитель не має права оголошувати оцінки на весь клас, він може лише описово оцінити зусилля школяра;

- оцінки виставлятимуться у щоденники або оголошуватися в індивідуальному порядку;

- для дітей, які змушені пропускати багато занять через хвороби або інші поважні причини, вчителі мають скласти спеціальний навчальний план;

- у школах зникнуть дошки пошани з відмінниками.

З 1 вересня набудуть чинності нові зміни до Державних будівельних норм (ДБН). Частина змін торкнеться українських доріг загального користування. Все це поширюватиметься на будівництво нових, реконструкцію та капремонт існуючих доріг поза населеними пунктами.

Згідно з державними будівельними нормами, на узбіччях і ділянках траси з підвищеною небезпекою використовуватимуть шумові смуги. Під час наїзду автомобіля на них пасажири автівки відчуватимуть сильну вібрацію. У профільному міністерстві сподіваються, це допоможе водієві зменшити швидкість та бути уважним на дорозі. Також інакше відтепер будуватимуть дороги. Смуга руху - звузиться, а зупинкова - розшириться.

Тепер звужується ширина лівих смуг руху на дорогах І категорії - із трьома і більше смугами руху в одному напрямку. Вона становитиме 3,5 м замість 3,75 м. А нова ширина зупинної смуги складе 3 м замість 2,5 м.

У метрополітенах повинні з'явитися автоматичні системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій, які потрібно встановлювати при будівництві нових станцій або ж при реконструкції старих. Спеціальні датчики контролю деформації будівельних конструкцій дозволять автоматично виявляти загрози виникнення надзвичайних ситуацій - тріщини в стіні або ризик загоряння, після чого оперативно сповіщають про це диспетчерський пункт.

Також з 1 вересня при проектуванні нових станцій метро або при проведенні їхньої реконструкції повинні обов'язково передбачатися туалети для пасажирів.

Від вересня клієнтам Нафтогазу вперше дозволять заздалегідь купити газ на зиму за нижчими цінами. Щоб скористатися новою послугою, потрібно звернутися до клієнтського центру своєї газопостачальної компанії, підписати додатковий договір і внести передоплату.

Від першого числа на упаковках усіх медичних препаратів має з'явитися спеціальне 2D-маркування. Його наявність стане індикатором гарантії якості ліків. Більш детально дізнатися про препарат можна буде після сканування маркування смартфоном. Додаток для такої ідентифікації вже розробляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. У МОЗ кажуть, що наприкінці року він буде готовий і можна буде перевірити якість усіх ліків в аптеках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців приголомшили новими змінами в освіті

У липні 2019-го інфляція у річному вимірі становила 9,1%. Найближчі місяці показники будуть низькими.

"Наприкінці літа-початку осені збільшується пропозиція овочів і фруктів. Крім того, внаслідок зміцнення гривні найближчі 1-2 місяці інфляція буде низькою", - написав у Facebook голова ради Нацбанку Богдан Данилишин.

Зараз ви читаєте новину «Маркування ліків і туалети в метро: які зміни у вересні чекають на українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути