четвер, 27 липня 2017 17:26

"Дітям сниться вогонь, крики, понівечені трупи" - потерпілі про Скнилівську трагедію
20

На могили загиблих родичів клали квіти, запалювали лампадки
Фото: Валерій Шмаков
На могили загиблих родичів клали квіти, запалювали лампадки
На могили загиблих родичів клали квіти, запалювали лампадки
Вшанувати загиблих у Скнилові прийшли з дітьми
На могили загиблих родичів клали квіти, запалювали лампадки

У Львові вшанували пам'ять загиблих у Скнилівській трагедії. Цього року виповнюється 15 років із дня наймасовішої загибелі людей на авіашоу. Винищувача Су-27УБ впав у натовп глядачів, загинуло 77 осіб. Серед них 28 дітей. Постраждали понад 500 людей.

Біля каплички при вході на летовище відбулася екуменічна молитва. Люди поприходили із портретами загиблих родичів. Ставили їх навколо каплички та клали біля них квіти. Зібралося близько 200 осіб.

"15 років на душі лежить камінь, який ніхто не посуне. Тут загинув мій син. Важко травмувався онук. Із сином також загинули двоє його друзів. Усім по 24 роки було, – говорить зі сльозами мати львів'янина Олександра Рудя - Зінаїда Рудь. – Син любив паперові літаки конструювати. Останнім склеїв Су-27. Зберігаю його досі. На суди носила. Внуку пощастило поїхати в лікарню першою "швидкою" і вижити".

Її син Олександр закінчив медуніверситет і отримав диплом.

"Сина пошматувало. Спершу навіть не могли його забрати з летовища, бо президент приїхав. Місце трагедії міліція обгородила у три ряди", – додає жінка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потерпілим у Скнилівській трагедії відмовили в Європейському суді

Молилися за загиблих священики усіх конфесій. Представники місцевої влади не брали участі.

"Сьогодні прийшла підтримати подругу Марію. Вона переборола це горе без допомоги психологів. Була тут із чоловіком і трьома дітьми. Найстаршому було 6 років. Як це сталось, вона у шоці побігла до воріт. Чоловік накрив своїм тілом дітей. Усі вижили, – каже львів'янка Іванна Радевич. – Її дітям сниться дотепер вогонь, крики, понівечені трупи та як поранені помирали в конвульсіях".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український ас вразив публіку на міжнародному авіашоу

Після молитви родичі загиблих та небайдужі відправилися на місце трагедії. Там зведений меморіал пам'яті. Стоять гранітні пам'ятники з іменами та портретами загиблих у формі семикутної зірки. Люди клали квіти, запалювали лампадки.

"Завжди відвідував такі шоу, бо я авіалюбитель. Того дня прийшов зі своєю дівчиною-лікарем, – розповів львів'янин Віктор Мазур. – Були біля трибун, а літак розбився метрів за 100. Після його падіння обоє надавали першу допомогу. Навколо всі кричали, хто від болю, хто від побаченого. Кололи знеболювальне. Кому ноги відірвало, були приречені – помирали або від больового шоку, або кров'ю стікали. Напоготові стояли дві "швидкі". Решта приїхали за півгодини. Це було запізно. У моєї шкільної подруги Світлани Атаманюк загинула єдина дочка із зятем. Рік була сама не своя. Відтоді приїжджав щороку сюди на молебень, збирав дані, спілкувався з людьми".

Цього року Віктор Мазур видав книгу про Скнилівську трагедію.

До відповідальності за Скнилівську трагедію було притягнено 10 осіб. Командир екіпажу Володимир Топонар отримав 14 років ув'язнення і штраф $1,3 млн. Другий пілот Юрій Єгоров - 8 років і штраф $450 тис. Командувач 14-го авіаційного корпусу генерал-майор Анатолій Третьяков - 6 років і $130 тис. Керівник польотів на землі підполковник Юрій Яцюк - 5 років і $130 тис, начальник служби безпеки польотів 14-го авіакорпусу Анатолій Лукіних - 4 роки і $35 тис. Жоден із засуджених свою провину не визнав.

Зараз ви читаєте новину «"Дітям сниться вогонь, крики, понівечені трупи" - потерпілі про Скнилівську трагедію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути