середа, 13 липня 2022 02:51

Чого не слід робити в окупованому Херсоні – експерт дав поради

Чого не слід робити в окупованому Херсоні – експерт дав поради
Бої за Херсон розпочалися після повномасштабного вторгнення РФ до України 24 лютого 2022 року. 1 березня росіяни прорвалися до Херсону за допомогою бронетранспортерів. 2 березня місто було повністю окуповано ЗС Росії. Фото: Слово і Діло

У тимчасово захопленому Херсоні активним громадянам не варто оголошувати місце проживання.

Не треба також розповідати багато про себе та чистити повністю телефон, бо це занадто підозріло. Ці та інші поради розповів експерт з інформаційно-комунікаційних інтернет-технологій херсонець Юрій Антощук у Facebook.

"Не слід жити в тому ж помешканні, де ви жили до повномасштабного вторгнення. Не жити у вашому помешканні, не жити у ваших батьків чи друзів. Бо рано чи пізно до вас прийдуть по вашій адресі проживання, прописки тощо", – зазначив Антощук.

Також порекомендував не сперечатися і не намагатися довести свою точку зору "любітєлям руського міра": "Вони вас здадуть, і за вами приїдуть".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Херсоні підірвали авто ще одного колаборанта

Антощук радить не йти навпростець повз окупантів на вулиці, ринку чи будь-де, а краще обходити їх стороною.

Він також зазначив, що не варто виходити в Інтернет без VPN, бо загарбники так можуть стежити за вами.

"Не слід читати окупаційні новини, бо пропаганда в умовах емоційної нестабільності та гойдалок - може погано вплинути на ваше здоров'є", – порадив Антощук.

Не варто і відкрито знімати на фото або відео загарбників, їхню техніку. У телефоні також не можна залишати будь-які переписки, що містять чутливу інформацію – краще ставити таймери на видалення повідомлень, видаляти фото і відео, які можуть сприйматися як компрометуючі. Але чистити телефон повністю також не треба це занадто підозріло

Не варто виходити на вулицю і з телефоном, де встановлений застосунок "Дія" – він розцінюється загарбниками, як такий, що небезпечний.

Також не можна багато говорити чи не відповідати на питання, які може поставити загарбник на вулиці. Говорити у такому випадку вартоо тільки те і стільки, що у вас запитали.

"Хоча в окупації вже всі навчилися розрізняти відльоти на Миколаїв та прильоти в область, все ж треба пам'ятати про правило "двох стін". Від небезпеки вас має відділяти щонайменше 2 стіни, бо одна, ймовірно, зруйнується від удару, а друга візьме на себе уламки стіни, віконного скла тощо", – порекомендував Антощук.

І додав – треба памʼятати, що загарбники є тимчасовим явищем, яке треба пережити максимально обережно із збереженням свого здоров'я та нервів.

Колаборанти закликають мешканців Херсонської області за гроші передавати їм інформацію про патріотів України. Обіцяють суттєву грошову винагороду за кожну "голову".

Зараз ви читаєте новину «Чого не слід робити в окупованому Херсоні – експерт дав поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути