Ексклюзиви
понеділок, 31 грудня 2018 15:05

Як дорослим і дітям не захворіти у святкові дні

Як дорослим і дітям не захворіти у святкові дні
Як не захворіти на свята Фото: i1.wp.com

Майже щороку Новорічні свята збігаються з сезонним підвищенням захворюваності на гострі респіраторні інфекції. Порадами про те, як родині не зустріти Новий рік у ліжку, поділилася виконуюча обов'язки головного лікаря Полтавського обласного центру громадського здоров'я Ніна Дурдикулиєва.

"Традиційно це свято передбачає у більшості випадків багато жирної їжі, спиртне і розваги на всю ніч. Натомість протистояти гострим респіраторним інфекціям допоможуть багата вітамінами збалансована їжа, свіже повітря, повноцінний сон .Це стосується дорослих. Для дітей, особливо не щеплених проти кору, краснухи, дифтерії, епідемічного паротиту, поліомієліту, серйозною загрозою є масові святкові заходи у закритих приміщеннях. Якщо немає імунітету, батьки повинні задуматися, чи варто наражати дитину на таку небезпеку. Адже єдиний вихід із зони ризику - вакцинація", - розповіла Ніна Дурдикулиєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бурульки на будинках: як уберегтися від травм

У сезон ГРВІ дитячий раціон повинен містити вітамін С (цитрусові, капусту, шипшину), вітамін А (моркву, солодкий перець, будь-яку зелень), цинк (всі зелені овочі, яйця, молочні продукти), магній і селен (будь-які крупи). Часник і цибулю потрібно їсти якомога частіше. Потужний профілактичний засіб - вітамінні чаї зі змішаних у рівних пропорціях сушених плодів малини й шипшини.

Треба привчати дитину мити руки не лише перед їдою. Після повернення з прогулянки слід мити і руки, й обличчя. Бажано промити носа.

Спати треба не менше 8 годин на добу - добре організований сон також допоможе зміцнити імунітет. Щоб дитячий організм міг протистояти вірусній інфекції, необхідно якомога більше гуляти на свіжому повітрі. Не варто взимку починати загартування й обливання холодною водою. Тим більше - у сезон ГРВІ. Ніна Дурдикулиєва радить відкласти початок цих процедур до весни.

Щоб пожежа не зіпсувала новорічні свята, треба знати, як саме встановлювати ялинку та прикрашати її гірляндами. Ялинка повинна стояти на безпечній відстані від електроприладів. Гілки не повинні торкатися стін та стелі. Використовуйте стійку невисоку основу. Для цього не підходять стіл, стілець, журнальний столик.

Зараз ви читаєте новину «Як дорослим і дітям не захворіти у святкові дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають