неділя, 24 березня 2019 00:43

"Захотілось екзотики. Купила курей, що несуть бірюзові яйця"

Оксана Липовенко розводить породистих курей, які несуть кольорові яйця. Це її хобі. Наразі має 25 птахів різних порід.

— П'ять років тому захотілось екзотики. Купила курей, що несуть бірюзові яйця. Порода араукана. Придбала дві курки та півня за 1 500 гривень у сусідній області, — розповідає 45-річна Оксана Липовенко.

Мешкає у Білій Церкві у приватному будинку. Працює в рекламі, любить ходити на підборах.

Автор: ФОТО з особистого архіву Осксани Липовенко
  У господарстві Оксани Липовенко 25 птахів. Розводить їх більше п’яти років. На фото курки порід орпінгтон палевий і фавероль лососева
У господарстві Оксани Липовенко 25 птахів. Розводить їх більше п’яти років. На фото курки порід орпінгтон палевий і фавероль лососева

— Звичайні базарні кури несуться переважно влітку. Я ж хотіла, щоб весь рік були і яйця, і м'ясо, і краса, — продовжує. — Почала читати спеціальну літературу. Відбирала й купувала найкращі породи. Орпінгтон палевий, золотистий і срібний — найбільше несуться взимку. Орловські ситцеві кури — весь рік і виростають до 5 кілограмів (середня вага — 3,4–3,9 кг. — Газета). Є ще кохінхіни, фавероль лососева, лівенські ситцеві та інші.

Жінка обладнала курник. Зимою постійно горить світло, температура не нижче +11 С. Обігріває електрикою або підтоплює грубу. Влітку огороджує територію сіткою, щоб птахи гуляли. Годує зранку і ввечері кукурудзою, пшеницею, макухою, зеленню та овочами.

— Породисті частіше хворіють. Тому вирішила їх схрещувати, — говорить Оксана. — Кинула півня араукашку до загального стада. Він вибрав найкрасивіших курок породи орпінгтон. Тепер вони несуть зелені яйця. За це їх називають великодніми. Кури стали витриваліші. Яйця за розміром різні. Найсмачніші — бірюзові.

— Для варіння свіжі яйця не годяться. Тоді шкаралупа відчищається з білком. Треба почекати чотири дні. Не варто купувати яйця влітку на базарі. При 18 градусах тепла в них уже розвивається ембріон.

Інформацію про курей вносить у спеціальну комп'ютерну програму. Фіксує, коли і чим вакцинована птиця, що їсть і скільки знесла яєць, дату вилуплення курчат. Так рахує рентабельність.

— У кожної особини є паспорт, облікова сторінка, фотографії курчати та дорослого птаха, — каже. — Якщо курка починає їсти яйця — іде під ніж. Спеціально не ріжу. Роботи біля них багато, але мене це заспокоює.

Зараз ви читаєте новину «"Захотілось екзотики. Купила курей, що несуть бірюзові яйця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають