неділя, 21 квітня 2019 16:08

У Полтавському районі працюватимуть 57 виборчих дільниць

21 квітня в Україні відбудеться другий тур президентських виборів. У них ­братимуть участь два кандидати — чинний президент Петро Порошенко та шоумен Володимир Зеленський.

Полтавський район належить до 145-го виборчого округу. Має 57 виборчих дільниць.

Перед виборами органи ­держреєстру складають списки виборців. У них потрапляють усі повнолітні громадяни України, які мають право голосу. Не пізніш як за п'ять днів до виборів на адресу за місцем реєстрації приходить спеціальне запрошення. У ньому зазначені час і місце проведення голосування. Не мають права голосу українці, яких суд визнав недієздатними у зв'язку з психічним розладом. Це стосується голосування в межах країни і за кордоном.

Перевірити себе у списку виборців можна на сайті Державного реєстру виборців. ­Вказати свої дані, електронну ­пошту та виборчу адресу в розділі "Перевірка включення". Ввести на сайті спеціальний код, який надішлють на мейл. Якщо не знайшли себе у списку, треба звернутись у відділ ведення державного реєстру виборців і написати там відповідну заяву. Зробити це не пізніш як за п'ять днів до виборів. Людина має право звернутися до суду, якщо її немає у списку. Суд розглядає заяви, подані не пізніше як за 2 дні до голосування.

Перелік документів, які можна взяти із собою на дільницю: паспорт, зокрема, закордонний, службовий чи дипломатичний, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи на повернення в Україну.

Змінити тимчасове місце голосування в межах країни дозволяє закон "Про державний реєстр виборців". Не пізніш як за п'ять днів до дня голосування маєте особисто подати заяву про тимчасову зміну місця голосування у відповідний орган ведення Державного реєстру виборців із зазначенням дільниці чи адреси, за якою бажаєте проголосувати. Пред'явити паспорт і ­документи, що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Підійде довідка з місця роботи, навчання, документ, що підтверджує право власності або оренди на житло, розташоване за місцем, де виборець хоче проголосувати, довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Якщо людина подорожує, може показати проїзні документи, путівку в санаторій тощо.

Переселенці можуть голосувати без документів на тимчасову зміну місця голосування.

У першому турі президентських виборів Володимир Зеленський набрав 30,24% голосів, Петро Порошенко — 15,95%. У Полтавському районі за Зеленського проголосували 39,66% виборців — 14 028 осіб, за Порошенка 10,59% — 3746 людей.

Зараз ви читаєте новину «У Полтавському районі працюватимуть 57 виборчих дільниць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають