неділя, 21 квітня 2019 15:19

У місті замінять 12 тисяч ліхтарів

Автор: Bіктор Oсипенко
  Нові ліхтарі встановили на Сквирському Шосе у Білій Церкві. Оснащені світлодіодними лампами, які споживають утричі менше електрики за ртутні
Нові ліхтарі встановили на Сквирському Шосе у Білій Церкві. Оснащені світлодіодними лампами, які споживають утричі менше електрики за ртутні

Літом торік у Білій Церкві почали оновлювати вуличне освітлення. Замість ртутних ламп у ліхтарі ставлять світлодіодні, які споживають утричі менше електроенергії. Нові лампи вже встановили на вул. Ярослава Мудрого, Київській, Гризодубової, Івана Кожедуба, Дружби, Сквирському Шосе. Також на масивах Леваневського і Таращанському, у мікрорайоні Заріччя.

Ліхтарі закуповують і встановлюють за кредит — 12 млн грн, який 2,5 роки тому місту надала міжнародна фінансова компанія "Нефко". Ще 3 млн 380 тис. грн виділили з міського бюджету.

— Для кредиту ми подавали заявку до "Нефко". Підприємство спеціалізується на енергозбереженні та захисті довкілля, — говорить начальник планово-економічного відділу департаменту житлово-комунального господарства міста Людмила Мельник, 50 років. — Компанія перевірила наповненість білоцерківського бюджету за минулі роки і надала кошти — на п'ять років під три відсотки річних. Кредит отримали за умови, що на проект буде співфінансування із міського бюджету.

Лампи встановлює компанія "Союз-світло Україна", яка перемогла в тендері, оголошеному містом.

— Використовує діодні ліхтарі фірми "Філіпс". Є її офіційним дистриб'ютором в Україні і має найнижчі ціни на продукцію. Дали п'ятирічну гарантію, — говорить начальник відділу утримання дорожнього господарства департаменту ЖКГ Сергій Коваленко, 49 років. — Коли оновимо все освітлення міста — залежить від фінансування.

Разом із заміною ламп працівники міняють стовпи — замість старих дерев'яних ставлять залізобетонні. Неізольовані кабелі замінили захищеними проводами, встановили автоматичну систему керування вуличним освітленням "АСКВО". Дозволяє дистанційно керувати освітленням і знімати показники.

— Дизайн ліхтарів на алеях та вулицях відрізняється. Для перших головне — естетичність, для других — практичність, — продовжує Сергій Коваленко. — Три зупинки обладнали сонячними батареями та розетками — на бульварі Олександрійському та вулиці Заярській. Там можна підзарядити свій гаджет, а освітлення для міста безоплатне.

У департаменті ЖКГ проаналізували рахунки за світло минулого та позаминулого років. Споживання електрики скоротилося утричі. При тому, що самих ліхтарів стало на 30% більше, говорять спеціалісти.

Вуличне освітлення працює всю ніч.

— Оновлювати його потрібно. У старих ліхтарях — ртутні лампи ДРЛ-250 та ДРЛ-400. Якщо їх пошкодити, то ртутні пари зашкодять здоров'ю і навколишньому середовищу, — розповідає заступник начальника електроцеху Білоцерківської ТЕЦ Леонід Бачинський, 55 років. — Без заміни старого кабелю на ізольований провід також не обійтись. Його встановлення диктують державні стандарти правил електроустаткування і вимоги протипожежної безпеки. Він не коротить, не боїться ультрафіолету.

Взятого кредиту не вистачить на заміну освітлення по всій Білій Церкві. Тільки на покриття 25–30% території. Загалом у місті замінять 12 тисяч ліхтарів.

— У міста немає достатньо коштів для заміни повністю вуличного освітлення. Взявши кредит, ми нічого не втрачаємо. Кошти, зекономлені енергозберігальними лампами, підуть на погашення кредиту, — коментує депутат міськради Андрій Король, 45 років.

У Білоцерківському районі почали впроваджувати програму енергозбереження. Триватиме протягом 2019–2020 років. За нею у дев'ятьох селах найближчим часом встановлять енергозберігальні ліхтарі на 25 вулицях. На це із районного бюджету виділили 3 млн 4 тис. грн.

Програму виконуватиме ЖКГ Білоцерківської районної ради. Про хід робіт звітуватимуть узимку.

— Загалом, протягом 2019 року оновлять вуличне освітлення у 20 селах. Частину робіт фінансуватиме райдержадміністрація, решту — сільські ради, — коментує начальник відділу ЖКГ та будівництва району Михайло Пасєка.

— Цьогоріч плануємо встановити ліхтарі на вулицях Миру та Шкільній. Освітлення 1,5 кілометрів дороги обійдеться у 100 тисяч гривень. Минулого року поставили 12 ліхтарів. Це коштувало 57 тисяч, — говорить сільський голова Малої Вільшанки Людмила Маринич, 49 років. — Раніше в нас освітлення не було взагалі. Зверталися до райдержадміністрації, але отримали відмову у зв'язку з недостачею коштів. Зробили за власні кошти.

Зараз ви читаєте новину «У місті замінять 12 тисяч ліхтарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають