субота, 06 липня 2019 15:15

День молоді в Іллінцях відзначили велопробігом

Автор: Ірина Мамрига
  День молоді біля центрального фонтана в Гайсині відзначають концертом
День молоді біля центрального фонтана в Гайсині відзначають концертом

30 червня, близько сьомої вечора, підходимо до гайсинського парку культури і відпочинку ім. Богдана Хмельницького. Біля центрального фонтана має розпочатися концерт до Дня молоді.

На алеї літня жінка в капелюшку продає картинки, намальовані фломастерами й олівцями на аркушах формату А4. Коштують від 77 до 185 грн. Також — заламіновані закладки по 10 грн.

— Це все роботи мого сина Руслана, — каже 61-річна Світлана Філіповська. — Йому 39 років. Він — молодий художник, поет, гуморист. Хочемо заробити на хату в селі, бо живемо в однокімнатній квартирці без зручностей на вулиці 1 Травня. А жили б у селі — тримали би курочок, мали б сад, парник, допомагали б людям. Адже скоро буде великий голод.

Люди, не звертаючи уваги на жінку, підходять до сцени. Багато мам з дитячими візочками, на лавках сидять люди різного віку. З іншого боку фонтана продають сувеніри, солодку вату і ­попкорн, дають напрокат дитячі електромобілі і гіроборди.

— На День захисту дітей було більше людей і кращі торги, — каже продавчиня сувенірів Інна, 33 роки. — Сподіваюся, на Івана Купала свято буде масштабніше.

На лавці позаду сцени вмостилися дві жінки. Кажуть, намагаються приходити на кожне свято.

— День молоді — це свято для всіх, хто не старіє серцем, — усміхається Гертруда Феліксівна, 67 років. — Вважаю, що люди до 40 років точно є молодими, а далі кожен сам вирішує. Нам подобається приходити на концерти, дивитися на виступи наших артистів і дітей.

Повз проходять троє дівчат. Представляються Діаною, Софією та Віталіною, всім по 14 років. Запитуємо, до якого віку людина вважається ­молодою.

— До років 20, максимум — до 25, — відповідає Діана. — Молоді можуть радіти життю, розважатися. А потім, як каже мій старший брат, з'являється власна сім'я — і молоді роки закінчуються.

Біля надувної гірки чекає на дитину Олена Терпеловська, 29 років. Працює вчителькою математики.

— Для нас, учителів, молодість триває вічно, — каже Олена. — Ми працюємо з дітьми, заряджаємося від них енергією, оптимізмом, постійно в курсі всіх новинок, спостерігаємо за модою і самі — стильні і сучасні.

На Європейській площі Немирова, поблизу напівзруйнованого кінотеатру, чимало молоді. Жодної вільної лавки. Біля кожної — своя компанія. Проходимо повз групи молодих людей, що відпочивають. Пахне свіжоспеченою піцою й парфумами. З портативних колонок лунають зарубіжні хіти.

— У нас у Немирові, як завжди: немає куди піти, де відпочити, розважитися і культурно провести час, — обурюється хлопець років 25 у рваних джинсових шортах з тату на зап'ястку лівої руки. — Я от уже скільки років приїжджаю, тут нічого не міняється.

— Так, у нас глухо, — приєднується до розмови юна блондинка в білих кросівках з собачкою на руках. — Ось, приміром, сьогодні — День молоді. Чому б не організувати якийсь захід? Наприклад, концерт, виставу, конкурси.

Із супермаркету АТБ неподалік площі виходять дві літні жінки. В руках — пакети з покупками.

— О, це знову зранку буде сміттєзвалище, — каже одна. Називається Світланою Березюк. — Для кого тут робити заходи? Постійно свинушник після себе залишають.

— Знаєш, Світлано, мушу з тобою не погодитися, — перебиває її подруга Поліна Швець, 64 роки. — Це молодь. Вони — наше майбутнє. І на мою думку, розвиватися потрібно в різних напрямках. І в культурному в тому числі. Адже що таке культура? Культура — це сукупність матеріальних і духовних цінностей, створених людством протягом його історії. Це історично набутий набір правил усередині соціуму для його збереження та гармонізації. Це я тобі як викладач говорю. Тобто, простими словами, щоб навчити цих дітей не смітити, потрібно над цим працювати. Створювати відповідні умови, а не лише скаржитись.

В Іллінцях відзначати День молоді починають у неділю, о 17:00, з велопробігу. Близько трьох десятків велосипедистів їдуть центральними вулицями міста. За їхньою безпекою стежать поліцейські. Більшість учасників заходу — діти та підлітки.

Утретє в Іллінецькій міській об'єднаній територіальній громаді проводять конкурс "Молода людина року". Цьогоріч він відбувався у 19 номінаціях. Переможців нагороджують на центральній площі. Міський голова Володимир Ящук вручає лауреатам дипломи, статуетки та мультиварки.

Спочатку іллінчан та гостей громади піснями вітали місцеві таланти. О 20:00 починається концерт гурту ТіК. Соліст групи Віктор Бронюк їздить з агітаційним туром. Ще з ночі змонтовано велику сцену з атрибутикою політсили прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. У середмісті збираються кілька тисяч охочих послухати ТіК та відпочити. Підспівують і підтанцьовують. Гаряче сприймають і старі хіти, і нові композиції гурту. Значно стриманіше реагують на політичну агітацію.

Після концерту починається дискотека. Триває до опівночі. Жителі навколишніх будинків на гучну музику не скаржаться.

Зараз ви читаєте новину «День молоді в Іллінцях відзначили велопробігом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають