субота, 21 вересня 2019 14:15

"Співпрацюємо із США. Двічі на рік діти їздять туди відпочивати"

— Історія нашого закладу бере початок із 1933 року. Тоді тут була дитяча колонія, — говорить директор Немирівського навчально-реабілітаційного центру Василь КОНДРАТЮК, 68 років.

Центр розташовано на вулиці Соборній. Тут навчаються 116 дітей — сироти та діти з малозабезпечених та багатодітних родин. Також неповнолітні, чиї батьки позбавлені батьківських прав. Це заклад Немирівщини, який один із перших в області взяв дітей із важкими порушеннями мовлення.

До закладу можна доїхати будь-якою міською маршруткою. Орієнтир — пам'ятник письменнику Миколі Некрасову. Він стоїть біля паркану.

Василь Якович проводить до свого кабінету.

— У воєнні роки старші діти пішли на фронт, а менших евакуювали в Казахстан, — веде далі. — Після закінчення війни тут відкрили школу для глухонімих дітей, яку згодом перевели в Піщанку. А вже 1966-го тут відкрили восьмирічну школу-інтернат, яка згодом стала приймати дітей із затримкою психічного розвитку.

Василь Кондратюк очолює центр із 1995 року.

- 1998-го його перейменували у Школу-інтернат інтенсивної педагогічної корекції. А два роки тому назвали навчально-реабілітаційним центром. Усі педагоги пройшли курси підвищення кваліфікації. Чотири роки співпрацюємо із США. Двічі на рік наші діти їздять туди відпочивати. Бувають в Італії. Велику допомогу нам надає і французька асоціація "Іль-де-Франс — Україна".

Зараз вчаться двоє сиріт. Чотири дитини позбавлені батьківської опіки. Інші — з малозабезпечених та багатодітних сімей.

Центр складається з двох навчальних корпусів. Є кабінет лікувальної фізкультури, кімната логопеда, спортивна зала.

— Заняття проходять тут не за бажанням. Входять до навчальної програми, — розповідає заступник директора з виховної роботи Світлана Бакало. Заходить у кабінет керівника. — Нещодавно до нас поступили дітки, які взагалі не розмовляли. Сьогодні бачимо прогрес. Молодші класи, як і скрізь, у нас навчаються за програмою "Нова українська школа".

Світлана Павлівна пропонує провести екскурсію. Веде до корпусу, де вчаться старшокласники. Вздовж алеї з обох боків ростуть чорнобривці. За квітами доглядають учні. Кожна група має свою ділянку. Біля будівлі — розмальований паркан. Його розписав випускник школи Роман Марченко. Зараз він живе у Вінниці й малює мурали.

Усередині приміщення свіжий ремонт. На стінах фотографії з життя центру.

— Ремонт цьогоріч зробили за власні кошти. Робочою силою допомогли волонтери, — говорить Світлана Бакало.

Помічаю фото з козаками в шароварах та вихованцями центру.

— У третьому класі ми посвячуємо діток в "козачата", — пояснює Світлана Павлівна. — Обласне дитяче юнацьке об'єднання "Молода Подільська Січ" знайомить дітей із побутом козаків. Організовують мандрівки. Виховують патріотизм. Останнє посвячення проходило на Скіфських Валах. Наш директор підійшов до прапора, став на коліно й поцілував його. Діти все повторили. Після посвячення скуштували справжній козацький куліш.

Кімнату соціально-побутового орієнтування обладнано кухонними меблями та побутовою технікою. Тут вихованців центру вчать готувати різні страви.

— Діти мають комфортно почуватися в побуті. Тому умови тут наближені до домашніх, — веде далі Світлана Бакало.

На другому поверсі — музей пам'яті та народознавства. У коридорі на стінах висять вишиті рушники. На них — імена та прізвища учнів.

— Із 2003 року в нас з'явилася традиція. Кожен випускник власноруч вишиває рушник зі своїм прізвищем, — Світлана Павлівна заводить до музею.

Ліворуч на стіні великий прапор. На ньому багато віршів та побажань, вишиті квіти. Навпроти під склом три книги.

— Це видання про війну й антитерористичну операцію, — говорить заступниця директора. — Тут є перелік людей, які загинули на Майдані. Прапор ми робили власноруч. Він побував в усіх школах-інтернатах Вінниччини. Їздив у зону АТО. Звідти із підписами воїнів повернувся до нас.

В ігровій кімнаті іншого корпусу бавляться четвертокласники. Дехто складає конструктори.

— Я влітку була на морі! — вигукує одна з дівчат.

— І я також, — підтримує її однокласник. — Навіть плавати вже навчився.

У кімнаті чимало сувенірів, які виготовили самі вихованці. Є картини, синички, зроблені з ниток, дерева з паперу.

— Маємо на меті, щоб дітки завжди були зайняті чимось цікавим. Багато робіт наших вихованців потрапляють на виставки та займають не останні ­місця.

Їдальня в закладі — простора та чиста. Діти харчуються п'ять разів на день. У меню є м'ясо, риба та молочні продукти. Рецепти для страв беруть зі збірки кухаря Євгена Клопотенка.

Зараз ви читаєте новину «"Співпрацюємо із США. Двічі на рік діти їздять туди відпочивати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають