понеділок, 19 серпня 2019 11:00

"Собаки, як малі діти. Чим найменше годуєш — те найбільше і люблять"

Автор: фото із соціальної мережі ”фейсбук”
  6-7 серпня відбулись змагання із багатоборства серед кінологів. У турнірі взяли участь 18 ­кінологів зі своїми вихованцями
6-7 серпня відбулись змагання із багатоборства серед кінологів. У турнірі взяли участь 18 ­кінологів зі своїми вихованцями

— Найголовніше — знайти спільну мову з собакою. Бою ще багато чому вчитися. Та коли він біля мене — нічого не боїться. Відмовляється працювати сам або з кимось іншим, — розповідає про свою 2-річну німецьку вівчарку Олександр КОСТЮШКО, 21 рік. Працює два роки кінологом у Божківській виправній колонії №16 на Полтавщині.

6 та 7 серпня із псом взяв участь у змаганнях із багатоборства серед кінологів на першість Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції. Проходили на території Полтавської виправної колонії №64 у селі Божківське Полтавського району. Загалом у турнірі взяли участь 18 кінологів зі своїми вихованцями із Харківської, Сумської, Луганської та Полтавської областей.

— На таких змаганнях є нагода оцінити свій рівень. Досвідченіші люди можуть вказати на помилки й підказати, де ще треба попрацювати з твариною, — пояснює Олександр.

Змагання мали сім етапів. Першого дня перевіряли слухняність тварин та їхнє вміння шукати гільзи, виявляти сховані речі на великому майданчику.

— Давали нюхати собаці річ людини. Мала із запропонованих знайти ту, що належить власникові, — веде далі Олександр. — Другого дня прокладали слід на відстань близько кілометра. На цій ділянці розкладали речі чи шматки тканини. Скільки собака знайшов — стільки балів і отримав. Потім була смуга перешкод і на завершення — навички захисту.

Олександр із Боєм вперше ­брали участь у змаганнях. Посіли четверте ­місце.

— Собаку вдома годую здебільшого кашами та м'ясом. Щоб побалувати — купляю в магазині банки з ­консервами для собак, — розповідає кінолог про улюбленця. — Мають сильний запах. Бой дуже любить їх, бо не часто отримує. Собаки, як малі діти. Чим найменше годуєш — те найбільше і люблять.

Змагання були виснажливі для кінологів і собак, говорять учасники.

— Перший день почали о 8:00 і змагалися до 18:00. Другий день стартував о п'ятій ранку, а закінчився о п'ятій вечора, — каже один із організаторів, кінолог із 10-річним стажем Павло Адаменко, 39 років. Працює старшим інспектором з особливих доручень відділу охорони режиму та нагляду управління ДКВС Північно-Східного міжрегіонального управління.

— Сторона, що приймала, дуже добре підготувалася та все організувала. Від декого з учасників я більше очікував. Хтось підтвердив свої знання та вміння, а хтось перевершив. Такі турніри проводяться щорічно. Місце постійно змінюють, щоб кінологія розвивалася.

Перше місце посіли представники Сумської виправної колонії, які торік були шостими. Друге — працівник Харківського СІЗО, третє — Харківська виправна колонія №25. У представників виправних установ Полтавщини — четверте місце. Переможцям вручили кубки, медалі, рукави для дресирування та невеликі фінансові нагороди. Кожен учасник отримав спорядження для тренування собак — м'ячики, гризаки, комплект вітамінів.

— У кожному підрозділі, де є службові пси, проводять конкурс. У 64-й колонії був другий етап змагань — міжрегіональний. Перші три переможці, які отримали вищий бал, поїдуть у Коростень Житомирської області на всеукраїнські змагання кінологів. Вони відбудуться на початку жовтня, — додає Павло Адаменко.

Вівчарок починають тренувати з трьох місяців

Популярними породами для роботи у силових структурах є німецькі, бельгійські та східноєвропейські вівчарки віком від 2 до 6 років. У 7 пес зазвичай іде на пенсію, говорить кінолог Павло Адаменко:

— Щоб обрати тварину для гарної служби — дивляться на батьків, чи мають показники у службі або спорті. Вчити тварин починають у три-чотири місяці. Генетика дає чимало. У наших підрозділах собаки є для розшуку або охорони. Подібні змагання проводять для псів, які зможуть працювати у розшуку. Вони вчаться не тільки на затримання чи подолання перешкод, а й на пошук людей, предметів, стріляних гільз, слухняність. Якщо ж брати караульних собак, у них чітке спрямування — охорона об'єкту.

Зараз ви читаєте новину «"Собаки, як малі діти. Чим найменше годуєш — те найбільше і люблять"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають