
— Проходьте, там цікаво й смачно. Дають безкоштовно скуштувати вино й медовуху. Я вже надегустувався й закусив смачним яблучком, — каже при вході на площу біля Мачухівської сільради Полтавського району 59-річний Василь Кулибаба.
14 вересня у Мачухах уперше проходить екофестиваль "Яблуневий сад". Від самого ранку розгортають сцену, намети підприємців, фотозони та столи з майстер-класами. Показують свою продукцію 30 підприємців, здебільшого з Мачухівської ОТГ і Полтавщини. Продають вина, яблука, саджанці дерев, квіти, вироби хенд-мейд, різноманітну випічку тощо.
Площа огороджена невисоким сірим європарканом із воротами.
— По чьом айва і як її їсти? — питає темноволоса жінка в родини Васют із села Миколаївка Полтавського району.
— Айва — сільнєйшій антісептік і дуже багата на йод. Продаємо по 20 гривень кілограм, — відповідає Тетяна Михайлівна, 63 роки, у темно-фіолетовій квітчастій сукні й солом'яній панамі. — Її можна до чаю чи лимонад із нею робити. Один до одного змішуємо перекручену на м'ясорубку айву з цукром чи медом. І готово, — показує півлітрову банку на невеличкому столику.
78-річний Василь Васюта — професор, доктор сільськогосподарських наук. Продає своє запатентоване плодово-ягідне вино.
— Вишня, терен, чорна смородина, порічка тощо. Літр за 100 гривень. Такі вина набагато корисніші за виноградні, бо вітамінів більше, — говорить.
— Я із Степного. Раніше садив картошку, а потім на 13 сотках городу зробив виноградник. Це було п'ять років тому, — долучається до розмови 49-річний Анатолій. — Маю дев'ять винних сортів. Люблю напівсолодке вино. Цього року потроху почали виїздити на подібні місцеві заходи.
Віддалік у стогах сіна й соломи фотографуються діти. На сусідній фотозоні за столом із чайними чашками позують три жінки. За ними розгорнувся намет із Новосанжарської громади. Чути дитячий сміх.
— Малюй як подобається. Ще раз спробуй, усе вийде, — всміхаючись до дітей за столом каже білявка Вікторія Пасько, 34 роки. Проводить майстер-клас із розпису яблук технікою "айсинг", тобто глазур'ю. — Я займаюся медовими пряниками, але колега запропонувала зробити розпис яблук. Раніше пра-пра-прабабусі прикрашали ялинки подібними іграшками.
Далі — довгий намет, наповнений яблуками.
— Цього року погано вродили яблука та груші. Кілограм перших коштує від 15 до 25 гривень. Залежить від сорту, ми вирощуємо декілька сотень. Найходовіші — Флоріна, Скіфське золото, Рубін, Голден. Груш нині майже нема, — розповідає 34-річна Олена Попова. Вона у вишиваній сукні й українському віночку, представляє підприємство "Сад" із Миколаївки Полтавського району.
Коментарі