неділя, 21 квітня 2019 15:30

"Із сиротами спілкуємося часто. Вони потребують особливої уваги"

— Був у нас хлопець Ілля. Прийшов із дитячого будинку геть малим. Після випускного поїхав в Одесу. Працює фотографом. А троє сиріт — брати Ерік та Едік Петросяни і сестра Рада — навчаються на бюджеті в університеті імені Тараса Шевченка. Спілкуємося з ними, — говорить заступник директора закладу "Володарська спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів — центр реабілітації" Леся СеРпутько, 44 роки. Зустрічаємося 3 квітня.

Школа-інтернат у Володарці вважається однією з кращих в області. Запрацювала 1986 року, після аварії на Чорнобильській атомній електростанції. У 1997–2017 роках заклад був санаторного типу. Цьогоріч його планують зробити ліцеєм. П'ять корпусів розташовані на площі 3 га, поруч — хвойний ліс. На всій території встановили відеонагляд. Вчиться 177 учнів. 10 — сироти.

Біля школи марширують семеро дітей. Біля них жінка у синій кофтині.

— Рій, вільно! — командує.

Учні спиняються, піднімають чашки із чаєм, які стоять на землі.

Леся Володимирівна веде до центрального корпусу.

— Тут навчаються діти з усієї Київщини. Є сироти, — говорить по дорозі. — Ходить автобус, що возить учнів з району. У нас вільний простір. Можуть ходити будь-де по території, навіть зі своїми друзями, коли ті приходять. Проживання та навчання безплатне.

Школа спеціалізується на вивченні математики, інформатики та іноземних мов. Мають факультативні заняття із польської та іспанської.

— Наші вчителі сприймають учнів, як своїх рідних дітей, — веде далі. — Працюю тут з 1999 року. Була вчителем української мови та літератури. Рік тому стала заступником директора. Працювати не важко. Це приносить задоволення.

Сироти потрапляють в інтернат з дитячого будинку або коли їхніх батьків позбавили прав. Отримують державну грошову допомогу. Є кілька учнів з опікунами.

Підйом у школі о 7:30. За годину діти одягаються, вмиваються і снідають. Після третього уроку — обід. Вечеря о 19:15. Протягом дня заведені перекуси.

Щодня учні займаються на стадіоні, ходять у тренажерний зал. Відбій о 21:00. Є інтернет. Працює цілодобово.

У шкільному музеї стоять випускні альбоми колишніх учнів. На стінах — нагороди, які вихованці завоювали на різних конкурсах.

— Свого часу спонсором нашого закладу був футболіст Андрій Шевченко, — розповідає Леся Серпутько. — Допоміг встановити пластикові вікна та відкрити стоматологічний кабінет. Маємо тісні й дружні зв'язки із владикою Доміаном, — показує на фотографію священика. — На всі свята за власний кошт влаштовує гуляння.

Проходимо кімнату зі столами, на яких стоять ноутбуки.

— Це у нас конференц-зал, — пояснює бібліотекар Валентина Павлівська, 49 років. — Діти безперешкодно можуть ними користуватися та великим медіа-екраном. Мають можливість брати книжки, газети і журнали у читальному залі.

Біля входу до їдальні висить сьогоднішнє меню. На сніданок молочна каша, твердий сир і хліб із маслом та чаєм. На підвечірок — курага, печиво і кефір. Суп, картопляне пюре, скумбрія, консервовані помідори, компот і яблуко — обід. Другий підвечірок — ватрушка з сиром і соком. На вечерю — плов із м'ясом, омлет, огірок, хліб з маслом, чай і лимон.

— Харчування у нас хароше. Наїдаюсь, — каже 11-річний Юрій Булатовський. — Навчання дається непросто. Люблю інформатику. Маю багато друзів.

— Я з Білої Церкви. Минулого року був тут у таборі. Сподобалося. Захотів тут навчатися, — долучається до розмови Арсен Луценко, 11 років. Жує курагу. — Багато чого досягли. Виграли КВН на всеукраїнському конкурсі. І по робототехніці перші.

У коридорі зустрічаю блондинку із записником у руках.

— Учні люблять ледарювати. Але через конкурси та вікторини заохочуємо їх до праці, — говорить вчителька факультативу із польської мови Оксана Токаренко, 38 років. — Викладаю від лютого. Сама білоцерківка. Та якщо порівняти наші школи і цю — це небо і земля. Колектив дружний, діти свідомі. Матеріальна база чудова.

Спортзал — великий і світлий. Ліворуч на всю стіну дзеркало зі спеціальними станками для занять хореографією. Є тренажери, столи для занять тенісом.

До спальних корпусів веде доріжка, викладена бруківкою. Заходимо в одну з кімнат. Стоять чотири ліжка, застелені синіми покривалами. Одна шафа на всіх. Чотири тумбочки. Санвузол і пральна кімната — окремо.

Далі по коридору — арт-студія, де учні малюють, гральна кімната, швейна. У ній школярі шиють собі одяг. Є кімната бісероплетіння та молитовна з іконами та Бібліями.

— На День святої Тетяни проводимо літургію, бо вона покровителька нашої школи. Діти з дозволу батьків теж можуть брати участь, — пояснює Леся Володимирівна.

Біля навчального корпусу стоять велосипеди, якими вчителі і діти приїжджають на уроки. Поряд ходить собака Ворона. Так її назвали за чорний колір шерсті.

В учительській — три столи і шафи.

— Ось це мій кабінет, — веде у сусідні двері Леся Серпутько. — Тут завжди відкрито. Не страшно, що можуть вкрасти. Довіряємо. Коли діти гублять щось, то приносять мені.

У кабінеті хімії семикласники проводять експеримент — визначають кисле чи лужне середовище. Сідаю за третю парту середнього ряду. Діти не соромляться. Учень Олександр біля дошки вмочає шкалу у рідину. Коли вона набуває рожевого кольору, всі гуртом викрикують: "Клас!".

У закладі працює психолог Ольга Гловець, 64 роки.

— Психологічна допомога потрібна, коли діти переходять з однієї школи в іншу. З ними треба працювати, бо у більшості завищена самооцінка про себе, — розповідає. — Із сиротами спілкуємося часто. Вони потребують особливої уваги.

У підвальному приміщенні продають солодощі та морозиво. Є соляна кімната.

— На барі перед входом діти п'ють кисневий коктейль. Потім одягають бахіли та халат. Щоб не зіпсувати одяг, — пояснює медсестра і масажист Ганна Шандурська, 40 років.

Поруч — масажний кабінет із кушеткою та кріслом. Далі — кімната, де школярі можуть розбирати комп'ютери та дивитися їхнє начиння. У підвалі є станки для уроків трудового навчання, кабінет робототехніки.

— Булінгу в нас немає і не було, — каже Леся Володимирівна. — Випускні проходять на базі школи. Гуляння у шкільній їдальні. Батюшка Доміан виділяє гроші на випускні наряди для дітей.

У другому навчальному корпусі є костюмерна із карнавальними костюмами, стоматологічний та два фізіотерапевтичні кабінети із приладами для прогрівання грудної клітини, горла і носа. Є ароматерапевтичний кабінет, ізолятор для хворих дітей.

Директор школи Анатолій Косовський працює на посаді 22 роки.

— Прагнемо іти нога в ногу із сучасною освітою. Організовуємо літній табір, — розповідає 53-річний Анатолій Іванович. — Там вивчаємо інформатику, робототехніку та англійську. Цього року спробуємо ще польську. З'їжджаються діти з усієї України.

В електронному тирі троє хлопців стріляють в екран, на якому розміщені цілі.

— Харашо тут. Живу у Володарці, ходжу до школи пішки за 20 хвилин, — сміється 16-річний Микола Жебровець.

Зараз ви читаєте новину «"Із сиротами спілкуємося часто. Вони потребують особливої уваги"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають