пʼятниця, 19 липня 2019 23:18

"Я в одній партії 22 роки — це партія білих халатів"

 

Протягом двох тижнів липня Наталія Бігарі зустрічалася з мешканцями Білої Церкви. Знайомилася з трудовими колективами підприємств, лікувальних закладів. Говорила з людьми біля будинків у різних районах міста.

11 і 12 липня відбулася зустріч із медиками Білоцерківського обласного онкологічного диспансеру, обласної дитячої лікарні та жіночої консультації. Поговорили про реформу в медицині, державні закупівлі обладнання, страхову медицину, недосконалу судову владу і наступні п'ять років у парламенті.

— Нас часто порівнюють із янголами у білих халатах. І певно, мало хто замислюється, що у янголів є сім'ї, діти, проблеми, біди. Думають, що ми не їмо, не одягаємося, дітей до школи не водимо. А лиш виконуємо місію — допомагаємо. Хочу нагадати — ми такі ж люди, як і всі. Тільки відповідальність несемо за людські життя. А своє забезпечити достойно, на жаль, не можемо.

У медицині багато некомпетентної політики, і мене це засмучує. Цей важливий напрямок повинен бути поза нею, чистим від бруду і корупції.

Лишатися без голосу я не можу. За 4,5 роки роботи в облраді була не-

одноразово і в міністерстві, і на засіданнях профільних комітетів.

Тому розумію, що у новому парламенті повинен бути голос медиків. По-іншому медичну реформу ми ніколи не проведемо.

Впевнена, що жоден економіст чи олігарх не пропише реформу так, як це зможе зробити медик, який спілкується з пацієнтами. Там мають працювати люди-практики, що знають кухню зсередини. У мене є конкретні пропозиції і шляхи їхньої реалізації.

Зустрічі були емоційні, затягувалися більш як на 1,5 години. Медики ставили багато "болючих" запитань і уважно слухали відповіді. Зокрема їх цікавили питання страхової медицини.

— Я категорично проти того варіанту страхового проекту, який лежить сьогодні у парламенті. Всього існує дві моделі страхової медицини — німецька і британська.

Ми обрали німецьку. Згідно з нею, певний відсоток має сплатити роботодавець і людина, що працює. Це близько 10–15 відсотків. Тобто йде додаткове навантаження на бюджетні організації.

Британська модель інша. Там кожна людина знає, що є певний відсоток, який іде на охорону здоров'я. Наприклад, з податків на алкоголь, тютюн. Тобто людина, розраховуючись у супермаркеті, сплачує відсоток на охорону здоров'я.

Я — за цю модель і буду відстоювати її.

Але якщо ти щось хочеш зробити у парламенті, то це важко одному з-поміж 450 депутатів. Адже, на жаль, все ще існують політичні домовленості.

Я йду, щоб зробити життя українців здоровим і кращим.

Я категорично проти державних закупівель, субсидій і соцдопомоги в тому вигляді, якою вона є нині.

Я — за соцдопомогу, коли держава і людина комунікують без посередників.

Усі ці загальні нарахування тепер і є корупцією в чистому вигляді.

Три роки я б'юся за те, щоб не перераховували кошти за кожну путівку форми 70 від 7 до 10 тисяч гривень. Я вважаю, що ці кошти потрібно дати кожній людині, наприклад, на картку, і нехай вона сама обирає санаторій, в який поїде.

Але це питання потребує вирішення на загальнодержавному рівні. Є хороші закони з питань охорони здоров'я, які лише треба поправити і змусити владу працювати на всіх ланках в унісон.

Я в одній партії 22 роки. Це партія білих халатів. Хочу захищати медиків і робити для них те, на що вони заслуговують.

У жіночій консультації Наталія Володимирівна зустрілася з колегами, які одностайно її підтримали у бажанні йти до Верховної Ради.

— Мені 44 і я вже не боюся відверто висловлювати свою думку. Мала хорошу школу життя — підвищила свою кваліфікацію в обласній раді. Хочу, щоб ми не плювалися на реформи, зокрема медичну, а працювали, вдосконалюючи їх.

Маємо скласти конкуренцію Києву — бути гарно оснащеними, тоді білоцерківці не їздитимуть лікуватися у столицю.

Я свідомо вирішила змагатися з 23 чоловіками, які балотуються від 90 округу. Більшість із них знаю.

Мотивація деяких мені незрозуміла, але вирішувати людям, — говорить Наталія Бігарі під час зустрічі.

Зараз ви читаєте новину «"Я в одній партії 22 роки — це партія білих халатів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають