вівторок, 23 липня 2019 13:26

Із синагоги у Білій Церкві збили фасадний декор

Із синагоги у Білій Церкві збили фасадний декор
Із синагоги прибрали табличку та змінили фасад. ФОТО: Facebook

"Збили швидко, пінопласту наліпили, найдешевшою фарбою пофарбували, бабло поділили... Всі задоволені. Із синагоги, пам'ятника архітектури, збили фасадний декор, а декоративні ніші під вікнами заклали, - пише в соцмережах білоцерківка Алла Юр-Харидинян. - Велика хоральна синагога в м. Біла Церква є культурним та архітектурним надбанням міста.

Отже, кому заважав декор? Він був у хорошому стані (на верхньому поверсі видно залишки такого ж декору, до якого ще не добралися руки "реставраторів", фактично його потрібно було прогрунтувати і пофарбувати)".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм про євреїв виграв міжнародний кіноконкурс

Це важливий пам'ятник єврейської культури в місті. Синагогу звели в середині XIX століття з дозволу графа Владислава Браницького. Кошти на будівництво зібрала єврейська діаспора міста.

Після відкриття синагога була не тільки релігійним і культурним центром єврейського громадського життя, вона стала важливою частиною суспільного життя міста. Тут проходили судові слухання, вибори до міської ради.

На території Брацлавського єврейського кладовища відкрили меморіал євреям, що загинули під час погромів 1919-1921 років. Також померлим від Голокосту та Праведникам Світу. Встановлення пам'ятника організувала Брацлавська єврейська громада за фінансового сприяння благодійного фонду "Християни за Ізраїль".

Зараз ви читаєте новину «Із синагоги у Білій Церкві збили фасадний декор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають