четвер, 06 червня 2019 13:21

У Терешківській амбулаторії встановили діагностичне обладнання на 327 тисяч гривень
3

В амбулаторію села Терешки Полтавського району встановили нове діагностичне обладнання
Фото: Віталій Турпітько
В амбулаторію села Терешки Полтавського району встановили нове діагностичне обладнання
В амбулаторію села Терешки Полтавського району встановили нове діагностичне обладнання

В амбулаторії села Терешки в Полтавському районі створили клінічну лабораторію. Там виконуватимуть аналізи крові та сечі для мешканців Терешківської й Микільської сільрад.

Про це "Газеті" розповів депутат Полтавської райради, головний лікар Микільської амбулаторії Віталій Турпітько.

Тепер пацієнтам робитимуть розгорнутий аналіз крові та сечі в амбулаторії. Їм не потрібно їхати в Полтавську лікарню та вистоювати черги. У мешканців Терешківської ОТГ, які обслуговуються в Микільській амбулаторії, там же братимуть аналізи орієнтовно двічі на тиждень.

Аналізатори сечі та крові вже встановили. Фахівці з Києва виконали калібровку та приготували обладнання до роботи. Робити аналізи почнуть за місяць - після проходження лаборантом амбулаторії стажування в Полтавській райлікарні. Для початку роботи більше нічого не потрібно. Аналізи виконуватимуться в автоматичному режимі.

А от для запуску біохімічного гемоаналізатора лікувальний заклад має отримати ліцензію. На це знадобиться більше часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліквідація ФАПів — чи закриють медичні заклади в селах

Аналізатори нові, в упаковці, до них додаються реагенти, яких вистачить на 4-6 місяців, залежно від навантаження.

"Три прилади коштують 327 тисяч гривень. Їх придбали за кошти Полтавської районної ради ще торік. Нам вдалося довести, що найдоцільніше це обладнання буде саме в Терешківській громаді. Утім, реагенти закінчаться через 4-6 місяців, Я не впевнений, чи для безкоштовних аналізів громада виділить гроші", - зазначив Віталій Турпітько.

Але є в лабораторії і нагальні проблеми. Зокрема, там немає води - згнила труба. Зараз депутати шукають можливості відновити водопостачання.

З 1 червня у селі Нехвороща Новосанжарського району Полтавщини закрили терапевтичне відділення. Замість нього планують відкрити центр паліативно-хоспісної допомоги для людей похилого віку.

Зараз ви читаєте новину «У Терешківській амбулаторії встановили діагностичне обладнання на 327 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають