пʼятниця, 14 червня 2019 16:20

У Київській області 40 людей захворіли на ботулізм

У Київській області 40 людей захворіли на ботулізм
Держпродспоживслужба попереджає про ботулізм. Фото: УНІАН

На 1 червня 2019 року територіальні органи Держпродспоживслужби розслідували 40 випадків захворювання на ботулізм.

Постраждали 46 людей, із них 3 померли. 21 випадок пов'язаний із вживанням риби.

Ознаки ботулізму: шлунково-кишкові розлади, біль у животі, нудота, блювання. Характерні ознаки ураження центральної нервової системи – погіршення зору. Спрага, сухість слизових оболонок, змінюється тембр голосу. Також може виникати біль під час ковтання. Хвороба супроводжується слабкістю, сильним головним болем, запамороченням, безсонням, підвищенням температури тіла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Можеш просто не встигнути": українцям загрожує смертельна інфекція

Уражуються дихальні м'язи, з'являється відчуття нестачі повітря, важкість у грудній клітці. Розвивається дихальна недостатність. Це одна із причин смерті при ботулізмі.
Щоб запобігти хворобі, необхідно дотримуватись рекомендацій. Рибу, яку тільки піймали, негайно охолодити або заморозити. Перед посолом обережно випатрати, не розриваючи нутрощі, щоб не забруднити м'язи їхнім вмістом. Солити рибу тільки охолодженою за температури не вище +4°C.

Необхідно дотримуватися технології приготування, так як при концентрації кухонної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину.
Ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням.
Не їсти консерви при підозрі на недоброякісність. Продукти, що швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов'язково прокип'ятити чи протушкувати. Не купувати продукти харчування на стихійних ринках.

Двоє киян захворіли на смертельну хворобу після вживання м'ясної тушонки.

Зараз ви читаєте новину «У Київській області 40 людей захворіли на ботулізм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають