середа, 21 серпня 2019 09:20

Особливий сорт груш вивели в селі під Полтавою
3

Груші сорту "Мачуська глива" вирощують у Полтавському районі
Фото: facebook
Груші сорту "Мачуська глива" вирощують у Полтавському районі
У 2017 році на сесії Мачухівської сільради вирішили змінити герб села та додати на нього грушу

У села Мачухи Полтавського району є свій сорт груш. Вивели його наприкінці ХІХ ст.

Про це розповіли на сторінці Мачуського літопису в соцмережі Facebook.

У селі Мачухи Полтавського району бережуть аграрні традиції. Зараз тут вирощують 54 сорти винограду та безліч сортів яблук, а мачуські сливи відомі далеко за межами села і не поступаються відомим опішнянським. Одне з досягнень садівництва, яким пишаються місцеві - груша Мачуська глива.

Мачуська глива – колись дуже популярний на Полтавщині. Різки цього дерева привіз 1861 року селянин Корнієць від свого поміщика. Тому довгий час сорт називали "корнійцівським". Тоді сорт набув такої популярності, що на початку ХХ ст. його внесли в помологічний перелік (помологія - наука про сорти плодових і ягідних рослин. - Gazeta.ua).

Плоди Мачуської гливи досягають 400-700 г. Груші мають гарний вигляд, запашні та смачні. Їх легко сушити. Дерева - високі й розлогі, стійкі до суворих погодних умов. Дають рясний врожай практично щороку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Плоди груші Бананова не мають кислинки

У нарисі Антоніни й Анатолія Гейків "На зламі епох: нарис з історії Мачухів" згадується, що 18 квітня 2017 року Мачухівська сільська рада затвердила зміни до зображення герба села. Відтоді у верхньому лівому куті на блакитному фоні зображена жовта груша із зеленим листком. Вона символізує любов, здоров'я, надію та свідчить про давні традиції садівництва.

При алергії на березу не можна їсти яблука, груші, сливи, вишні та черешні. Людям з алергією на вільху — ківі. На дуб — усі види горіхів, окрім арахісу.

Зараз ви читаєте новину «Особливий сорт груш вивели в селі під Полтавою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають