Ексклюзиви
четвер, 13 червня 2019 15:31

"Люди добрі, ми задихаємось! А нікому немає до нас діла" - як живе Збаржівка після аварії автобуса з хімікатами
6

У селі Збаржівка Погребищенського району розбився автобус із хімікатами для обробки полів. Зі слів поліції, їх викрали на аграрних підприємствах Вінниччини. Тікаючи, злочинці врізалися в дерево. Автобус спалахнув, упав у ставок. У воду потрапило більше 700 л хімікатів. Збаржівський ставок впадає в річку Рось. Хімікати за течією могли допливти до Білої Церкви та Умані. Добу два міста були без водопостачання.

Автор: Національна поліція
  Автобус, на якому везли крадені хімікати - без номерного знаку. Номери на кузові спилені. У поліції вважають, що транспорт готували для грабунку
Автобус, на якому везли крадені хімікати - без номерного знаку. Номери на кузові спилені. У поліції вважають, що транспорт готували для грабунку

11 червня їду в село, де трапилась аварія. За 3 км до Збаржівки асфальтний шлях закінчується. Дороги в селі ґрунтові, самі ями. У магазині в центрі села запитую про отруєну водойму. Кажу, що з Білої Церкви. Під накриттям біля входу двоє чоловіків п'ють пиво з пляшок.

"Причому тут Біла Церква до нашої аварії? Рось через Білу Церкву не тече. Шо ви мені розказуєте? Наш ставок втікає в притоку Росі, а та йде на Володарку, далі повертає на Умань. Я рибак, я знаю", - каже 72- річний Анатолій. На ньому - червона кепка і камуфляжна куртка. Курить "Приму" без фільтру.

Автор: Національна поліція
  У таких 5-літрових пляшках перевозилися хімікати. Частина з них розлилися у ставок, який є притокою річки Рось
У таких 5-літрових пляшках перевозилися хімікати. Частина з них розлилися у ставок, який є притокою річки Рось

У день аварії, 9 червня, у село приїжджали екологи. Робили аналіз води, кажуть селяни. Заборонили ловити рибу, купатись, напувати зі ставка худобу. Воду з криниць визнали придатною для пиття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому за катастрофу на річці Рось ніхто не звільнить крісло?

"Вода у ставку аж червона. Смердить хімією. Риба вся подохла. Видно, їхав немісцевий. Наші знають, що біля ставка крутий поворот. Кажуть, що ті, з хімікатами, спеціально підпалили машину та на другій утекли", - додає Анатолій.

У сільській раді кажуть, що журналісти вже набридли.

Автор: Михайло МАКАРУК
  Екологи запевняють, що масової загибелі риби, через витік хімії - немає. Поодинокі випадки можливі через спеку та нестачу кисню у воді
Екологи запевняють, що масової загибелі риби, через витік хімії - немає. Поодинокі випадки можливі через спеку та нестачу кисню у воді

Треба десять років, щоб хімія вийшла з води

"Учора на засіданні в сільській раді казали, що вода в річці Рось у нормі. У нас заборонили спускати ставок. Кажуть, що треба десять років, щоб хімія вийшла з води", - говорить секретар сільської ради Тетяна Степанівна, 54 роки. У неї кілька золотих зубів, руде волосся.

Біля ставка сільський голова дає інтерв'ю репортерам телеканалу. Місцева мешканка неподалік кричить, що розкаже всім правду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 29 людей отруїлися в ресторані грибами, одна жінка померла

"Тут була страшна аварія. Люди добрі, ми задихаємось! А нікому немає до нас діла. Приїхали, сказали, що воду можна пити. Мовляв, зробили все, що могли", - говорить Валентина. Одягнута в блакитний халат із квітками. На голові хустка. Під пахвою тримає мотузку.

Автор: Михайло МАКАРУК
  Місце аварії засипали вапном. Вважається, що воно нейтралізує отруту
Місце аварії засипали вапном. Вважається, що воно нейтралізує отруту

У день аварії працівники поліції витягли з води 150 каністр з інсектицидами. Працювали в гумових рукавицях. Їх викинули на березі, каже жінка.

"Приїжджав управляючий Голубов. У нього 30 тисяч гектарів землі. Сказав, що в автобусі везли концентрати ядів. Що 200 грамів інсектицидів розводять у трьох тоннах води і вистачає на гектар поля. А нам кажуть, що розлився прилипач", - говорить чоловік Валентини 58-річний Юрій. Стоїть у шортах, на голові військовий кашкет.

Вода червоного кольору. Пахне мертвечиною

"Отут цей бус лежав. Без вікон. На машині живого місця нема. Мабуть, люди вилетіли, як ударились об вербу. Може, і досі у воді, ніхто не перевірив. Вони думають, ми дурні, а вони розумні. Там одна каністра коштує 4 700 гривень. Автобус дістали до обіду. То з нього ті яди капали до шостої вечора. Смердить. У роті, наче прального порошку наївся. Ніхто не допомагає. Ми засипали вапно своїми руками", - продовжує чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Машини залило під дах: окупований Севастополь "пішов під воду"

Підходить сільський голова. Тримає в руках 2 півторалітрові пляшки від напою "Караван". У них набиратиме воду для обласної екологічної служби.

"Кажуть, на границі з Київською областю хімікатів не виявили. Вода очистилась. У селі переживають. Місцеві активісти скаржаться на мене, бо не хочуть, щоб я був головою. До мене був їхній родич. Мене обрали, як вернувся з АТО", - говорить голова села Збаржівка Василь Миколайович. На ньому спортивні штани. У русому волоссі сивина.

Автор: Михайло МАКАРУК
  У ставку в селі Збаржівка заборонили купатися, напувати худобу та ловити рибу
У ставку в селі Збаржівка заборонили купатися, напувати худобу та ловити рибу

Керівництво району й області не допомагає ліквідувати наслідки аварії. Єдине, що обіцяли - облаштувати крутий поворот на березі ставка, щоб більше не було аварій.

Біла Церква не готова до надзвичайних ситуацій. 200-тисячне місто мало запас води лише на одну добу

"Аварія на Вінниччині показала, що Біла Церква не готова до надзвичайних ситуацій. 200-тисячне місто мало запас води лише на одну добу. Депутати районної ради занепокоєні, що наслідки аварії завдадуть шкоди пізніше. Адже розпад деяких хімічних елементів триває до 10 тижнів", - кажуть у прес-службі білоцерківської районної ради.

"Біла Церква не має запасів питної води. Ми не перший рік просимо у міста й області створити резервні джерела. Забруднення води має локальний характер. Вода у річці Рось майже не оновлюється, до того ж зменшується наповненість річки", - говорить 52-річна Олена Вигівська, інженер-гідротехнік районного Басейнового управління.

Юрист Олександр Лємєнов підозрює, що білоцерківська влада приховує справжні наслідки аварії.

"Вони провели засідання, закрите для журналістів. 30 років тому так само приховували наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. Я готую судовий позов, раз місцева влада "закриває" інформацію", - говорить юрист.

Забруднення річки Рось: хімікати перевищують норму у 200 разів

Зараз ви читаєте новину «"Люди добрі, ми задихаємось! А нікому немає до нас діла" - як живе Збаржівка після аварії автобуса з хімікатами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають