Ексклюзиви
понеділок, 28 лютого 2011 08:25

Уряд позбавить дешевих кредитів на житло ціле покоління українців - експерт

Уряд позбавить дешевих кредитів на житло ціле покоління українців - експерт

Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву цього року планує видати кредитів на рекордну для відомства суму - 130 млн гривень.

Це на чверть більше, ніж минулого року. З них майже половина фінансування - 60 млн грн - припадає на державний бюджет, 31 млн - статутного капіталу Фонду і 40-45 млн планують виділити за рахунок коштів місцевих бюджетів, пише портал "Дело".

Програма молодіжного кредитування в Україні діє вже протягом десяти років. Однак її частка настільки мала, що не впливає на ринок нерухомості в цілому.

Зараз за законом молодіжний кредит надають тільки людям, які не досягли 35 річного віку. Отримати його може і молода сім'я, і самотній юнак або дівчина. Термін повернення позики - 30 років. Однак на початку цього року Мінсім'ї ініціювало зниження граничної планки молодіжного віку до 29 років.

Експерти впевнені, що такі заходи вживають для зниження витрат муніципальних органів та держбюджету.

"Концепція нового уряду - збільшувати пенсійний вік і знижувати молодіжний. Безумовно, буде істотно зменшений контингент людей, які зможуть отримати кредит. Таким чином, зі списку потенційних одержувачів кредиту випаде відразу ціле покоління", - зазначив член постійної комісії Київради з питань сім'ї, молоді та спорту Дмитро Андрієвський.

Крім того, не кожен українець до 29 років може заробити достатню для отримання молодіжного кредиту суму. Право на пільговий молодіжний кредит можна отримати лише в Державному фонді сприяння молодіжному житловому будівництву. Фонд надає молодим сім'ям та самотнім молодим громадянам кредит за пільговою програмою і програмою часткової компенсації банківської ставки кредитів комерційних банків.

Сім'ї, в яких немає дітей, сплачують кредит зі ставкою 3% річних. Сім'ї з дітьми звільняються від сплати відсотків по кредиту. При цьому 25% кредиту сім'ї з двома дітьми погашає Фонд. А для сім'ї з трьома і більше дітьми - 50% від суми кредиту.

Зазначимомо, лідерами з видачі молодіжних кредитів за рахунок коштів місцевих бюджетів є Донецька, Луганська, Миколаївська та Дніпропетровська області.

"За 10 років роботи Фонду ми забезпечили житлом більше 28 тисяч молодих сімей. У 2010 році житло отримали 390 сімей. У 2011 році за рахунок усіх програм Фонду планується забезпечити житлом не менше 1 тис. сімей", - повідомили у Фонді.

У кожному регіональному управлінні в черзі на отримання молодіжного кредиту в середньому стоять 500-600 сімей. У цілому в Україні їх близько 12 - 13 тис.

Зараз ви читаєте новину «Уряд позбавить дешевих кредитів на житло ціле покоління українців - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути