Ексклюзиви
понеділок, 07 лютого 2011 19:08

Заборона зняття депозитів полегшить кредитування - експерт

Заборона зняття депозитів полегшить кредитування - експерт

Намір НБУ внести зміни до Цивільного кодексу, заборонивши дострокове зняття строкових вкладів, призведе до стабілізації ресурсної бази комерційних банків і полегшення процесів кредитування населення.

Таку думку у коментарі "Економічній правді" висловив керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко.

"Загрози світової кризи нині дуже незначні. Однак, як показує історія, кризові явища у світовій економіці з'являються через кожні шість-вісім років. У разі різкого погіршення стану української банківської системи НБУ вводить мораторій на зняття термінових депозитів, як це було в 2008-2009 році", - зазначив він.

"Нинішня ж норма передбачає обов'язкове повернення вкладів у день закінчення терміну навіть під час кризи. В українській банківській системі в цьому випадку залишаться вклади до запитання, за якими можна отримати гроші в будь-який момент і строкові вклади", - пояснив Івченко.

Він нагадав, що такі норми уже давно діють в інших країнах, зокрема, в Італії, Фінляндії, Франції, Німеччині.

"Пропонований перелік випадків, за яких фізична особа в Україні може звернутися за поверненням вкладу дуже маленький - всього три: оплата лікування, відшкодування майнової шкоди, забезпечення захисту в суді. Можливо, цей перелік випадків буде розширений із боку НБУ за досвідом розвинених країн і побажань населення", - відзначив експерт.

"Введення законодавчої норми про заборону дострокового зняття термінових вкладів зробить ресурси населення більш прогнозованими для комерційних банків, які, у свою чергу, зможуть із більшою впевненістю і меншими ризиками використовувати їх у кредитуванні. Проте необхідна ретельна юридична експертиза цього питання, тільки в цьому випадку законодавча ініціатива буде успішною", - підсумував Івченко.

Зараз ви читаєте новину «Заборона зняття депозитів полегшить кредитування - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути