середа, 21 листопада 2012 16:35

У січні-лютому на ринку нерухомості буде застій - експерт

У січні-лютому на ринку нерухомості буде застій - експерт
Анжеліка Штукатурова вважає, що у нотаріусів з'явиться більше відповідальності.

Із 1 січня 2013 року для реєстрації та перереєстрації нерухомості не треба буде звертатися у Бюро технічної інвентаризації, заявили у Державній реєстраційній службі.

Тоді набуде чинності закон №5037-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалювання і спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок і речових прав на нерухоме майно".

"Для того, щоб зареєструвати квартиру, достатньо піти до нотаріуса. Навіть приватний нотаріус матиме повноваження держреєстратора, він прийме від клієнта документи, зв'яжеться із Бюро технічної інвентаризації та поставить нерухомість на облік. Нотаріус протягом 3 днів після звернення до нього клієнта збирає інформацію на паперових документах із Бюро технічної інвентаризації та із "Укрдержреєстру". Потім вносить дані у електронну базу даних", - розповіла юрист Міжнародної юридичної компанії Анжеліка Штукатурова.

За її словами, таке нововведення не зовсім продумане.

"Немає фіксованої вартості послуг нотаріусів, але зрозуміло, що вони будуть у кілька разів вищими, ніж зараз. Бо нотаріуси вже закупили нові комп'ютери для роботи із цією програмою також у них з'явилася більша відповідальність", - пояснила Штукатурова.

У січні-лютому на ринку нерухомості буде застій, мало об'єктів продаватиметься через незрозумілість та розмитість цієї процедури, вважає експерт.

"Продавці та покупці відтягуватимуть купівлю та продаж нерухомості, бо побояться ризикувати - на перших етапах можлива плутанина у документах, адже співпраця нотаріуса із Земельним кадастром не прописана. Навіть самі нотаріуси кажуть, щоб до них приходили у березні, бо поки вони не мають уявлення про нову схему роботи", - зазначила Штукатурова.

Щоб отримати державний акт права власності, оренди на земельну ділянку, потрібно буде звертатися до районного підрозділу Мін'юсту. Зараз треба йти у Держземагентство. Аби отримати право на оренду та користування нерухомим майном, потрібно буде йти також до районного підрозділу Мін'юсту. Зараз ці питання вирішують у бюро технічної інвентаризації.

Зараз ви читаєте новину «У січні-лютому на ринку нерухомості буде застій - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути