субота, 09 березня 2013 05:31

Квартири довго оформлюють через помилки нотаріусів та невігластво власників житла
7

Фото: Фото: Володимир Мукан

Труднощі з реєстрацією квартир пов'язані із тим, що власники квартир не користуються інтернетом, а нотаріуси припускаються помилок в оформленні заяв, вважає столичний нотаріус Вадим Потопальський.

Він приїхав до столичного Держреєстру допомогти своїм клієнтам переоформити спадщину.

Там стоїть приблизно двадцятеро людей. Семеро з них у черзі за кавою до "таврії-кавомобіля", решта курять біля входу. Всередині одноповерхового приміщення Держреєстру три зали із невеликими віконцями, де приймають документи. До кожного вікна в черзі понад 70 осіб.

Через Держреєстр оформлюють квартири здебільшого ті, хто хоче переписати спадщину на себе чи подарувати свою квартиру, каже Вадим Потопальський.

"Також сюди приходять ті, хто купували квартиру або будинок у кредит, а зараз хочуть продати. Для цього вони мають зняти заборону на продаж житла, переоформити техпаспорт, пред'явити держреєстратору довідки з банку про повне погашення кредиту. Якщо ж квартира була у попередньому реєстрі, кожен нотаріус зможе її переоформити у своїй конторі. Тоді не треба сюди приходити".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вілкул заявив, що держава допомогла 4 тисячам сімей отримати житло

Щоб переоформити нерухомість, нотаріусу потрібно принести паспорт, ідентифікаційний код власника та майбутнього власника, техпаспорт на квартиру та свідоцтво про його приватизацію.

"Покупці квартири, скажімо, за 480-500 тисяч гривень платять 1 відсоток від її вартості у Пенсійний фонд, 760 гривень – Держреєстратору, 119 – за реєстрацію, 120 – за витяг про реєстрацію права власності, 1500 гривень мені за роботу. Всього оформлення обходиться у 7 — 7,5 тисяч гривень"

Більшість труднощів у держреєстрі пов'язані із низькою грамотністю власників нерухомості та нотаріусів, вважає Потопальський.

"Дзвонить мені вчора клієнт, каже, що вдруге випадає із черги через працівників Держреєстру, матюкається на них. Я приїхав сюди, а мій клієнт таким чином зробив ксерокопію свого паспорта, що не видно було дату його народження. Другою проблемою було те, що його донька, співвласник, забула паспорт і код вдома. То це вже проблеми клієнта, а не системи оформлення нерухомості".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович розповів, як сильно влада піклується про забезпечення українців житлом

Нотаріуси також часто припускаються помилок. Переплутують прізвища.

"Був випадок, що Бєлкіна вони вписали в документ як Білкіна. У Держреєстрі заяву завернули, бо прізвище не співпадало із паспортним. Буває заповнюють заяву синьою ручкою. Така теж не проходить. В інструкції вказано, що заповнювати її треба тільки чорним чорнилом".

На сайті Держреєстру розміщені зразки заяв, години роботи установ та адреси.

"Заяви та зразки квитанцій можна видрукувати вдома на принтері й прийти до Держреєстру вже з усім готовим. Але користуються цим одиниці. Ніхто не вникає, а лише обурюються".

Організація Держреєстру теж потребує вдосконалення, на думку нотаріуса.

"По перше, місце тут вибрали незручне. Машини немає, де поставити. Вказівників зовсім немає. Поки сюди їхав, побачив 4 вивіски однієї автомийки та двох нотаріальних контор вздовж дороги. Вказівника, що тут десь є Держреєстр, немає. Це ж неважко зробити. Думаю, з часом нотаріуси допускатимуть менше помилок, і оформлення йтиме швидше", - підсумував Потопальський.

Зараз ви читаєте новину «Квартири довго оформлюють через помилки нотаріусів та невігластво власників житла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути