понеділок, 11 лютого 2013 14:28

На що слід звертати увагу під час купівлі житла?

На що слід звертати увагу під час купівлі житла?
Фото: city-x.com.ua

Купуючи житло, не достатньо лише оглянути квартири. Під привабливим виглядом житла може критися багато недоліків. На що слід звертати увагу під час купівлі житла, розповідає віце-президент Асоціації професійних управляючих нерухомістю Анатолій Топал.

Вибір квартири починають із району та його інфраструктури. Слід дізнатися історію мікрорайону.

Це дуже важливо, бо у Києві повно об'єктів, зведених у несприятливих зонах. Є будинок, де під час будівництва розлили ртуть. А у Бучі 2-3 роки поспіль у нові висотки неможливо було викликати швидку допомогу, в поліклініках людей не приймали. Дітей мешканців висоток не брали до дитячих садків. Бо цей об'єкт не належав документально до міста Буча. Також надзвичайно поширеним явищем є показ квартири у новому будинку біля недобудованого дитсадка чи школи. Продавці зазвичай кажуть: "Скоро її будівництво закінчать й близько буде від дому". Але насправді зараз дуже мало будується шкіл і дитячих садків. Якщо вони по 5-10 років не добудовуються, то їх ніколи не добудують.

Покупець має підніматися сходами до квартири. Так можна оглянути стан під'їзду, подивитися, якого рівня люди там живуть.

Не соромтеся зайти до сусідів із різних поверхів, попитати їх про інших сусідів, про те, коли востаннє був зроблений ремонт у будинку. Це дуже добре працює. Одного разу знайомий збирався придбати житло на Борщагівці. Бабця біля під'їзду сказала, що він вже третій покупець за рік. Виявилося, продавали квартиру злочинці й документи були підробленими. Також раджу звернутися у ЖЕК за інформацією про цей будинок. Дізнатися там про заміну ліфтів, стан підвалів тощо.

Слід перевірити, чи не була квартира перепланована. Перевірити вентиляцію, сантехніку, стіни.

Всі лічильники мають бути запломбовані. Інакше доведеться заплати штраф близько 17 тисяч гривень. Якщо квартира була перепланованою, це має бути вказано у довідці від БТІ. Якщо її немає, оформлення довідки за 2-8 тисяч гривень лягає на плечі нового власника. Витяжку перевіряють запальничкою або сірником. Якщо полум'я біля витяжки рухається, вона працює. Квартиру із поганою вентиляцією не раджу купувати. Там буде затхло, може розвиватися грибок. У ванній кімнаті та неподалік балкону мають насторожувати свіжопоклеєні шпалери або фарба. Цілком ймовірно, що таким чином маскували грибок або надмірну вологість. Треба увімкнути світло, подивитися чи рівномірно світить лампочка. Якщо ні, можливі стрибки електрики, що псують побутову техніку.

Торгуйтеся із продавцем. Не погоджуватися на доплату за вбудовані шафи та інші елементи ремонту.

Старий господар їх все одно не забере. Найкращим аргументом при торгу є викласти перед господарем завдаток і назвати на 5-7% меншу ціну. У більшості випадків господарі погоджуються із нижчою ціною.

Зараз ви читаєте новину «На що слід звертати увагу під час купівлі житла?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути