Ексклюзиви
середа, 04 квітня 2018 15:02

Фахівці розповіли, як зміниться вартість житла в Україні

Фахівці розповіли, як зміниться вартість житла в Україні
Фахівці попереджають, що будкомпанії можуть влаштовувати формальні акції. Знижувати вартість квадратного метра лише на рекламних буклетах. Фото: Район Луцьк

За минулий рік в Україні побудували і здали в експлуатацію 126 610 квартир. Це найбільша кількість житла з 1990-х. Водночас середня площа квартир з кожним роком стає меншою.

На січень 2018 року квадратний метр квартири у столичних новобудовах у середньому коштував 22 236 грн. У лютому і березні ціни знизилася на 250 грн/м², пише "Сегодня".

Експерти ринку нерухомості наголошують, що причина цього - коливання курсу долара. У грудні він був найвищим за півроку - трохи більше як 28 грн за дол. У березні впав до 26,4 грн за дол.

Крім того, попит на квартири в новобудовах суттєво відстає від пропозиції. Водночас у Нацбанку нинішні ціни називають критично низькими. Адже собівартість будівництва 2018 року становитиме трохи більше як 14 тис. грн/м². Водночас у Деснянському районі столиці квартири продають по 15,2 тис. грн/м² .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порахували, скільки киян стоять у черзі за квартирою

Фахівці попереджають, що будкомпанії можуть влаштовувати формальні акції. Знижувати вартість квадратного метра лише на рекламних буклетах. Фактична ж вартість нерухомості не зміниться, принаймні, в найближчі місяці.

На вторинному ринку Києва найбільші ціни зафіксували у січні - майже 27 477 грн/м². До березня квадратний метр подешевшав на 2700 грн.

Щоправда, за словами рієлторів, попит на вторинний ринок нерухомості підвищуватися не буде. Адже термін експлуатації більшості таких будинків наближається до завершення. Сьогодні кожен десятий багатоквартирний будинок непридатний для житла.

Найдешевше 2-кімнатну квартиру можна купити в окраїнних районах обласних центрів України. Найдорожче, за $40 тис., 2-кімнатні квартири продають у столиці. У Дніпрі за житло доведеться заплатити $26 тис. Недорого придбати 2-кімнатну квартиру можна в Полтаві та Черкасах — за $15,5 тис.

Зараз ви читаєте новину «Фахівці розповіли, як зміниться вартість житла в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути