Ексклюзиви
пʼятниця, 16 лютого 2018 21:10

Експерт розповів, які квартири найчастіше купують українці

Експерт розповів, які квартири найчастіше купують українці
У середньому квадратний метр однокімнатної квартири в економ сегменті коштує 20-21 тисячу гривень. Бізнес сегмент дорожчий на 30-50%. Фото: economics.unian.net

В Україні протягом останніх декількох років спостерігається попит на однокімнатні квартири. Забудовники враховують це ще на стадії проектування чи постановки технічного завдання проектувальникам, розповів Gazeta.ua керівник професійного клубу забудовників A-realty B2BClub Руслан Земляний.

"Кількість одно і двокімнатних квартир у будинку залежить від того, на який ціновий сегмент орієнтується проект. Крім того, має значення для чого купують квартиру. Щоб жити чи здавати в оренду. Водночас у різних районах бачимо інший розподіл квартирографії. Сьогодні в середньому 45% від загальної кількості квартир - однокімнатні. Близько 40% - двокімнатні квартири. 10-15% - три чи з більшою кількістю кімнат квартири", - каже Земляний.

За державними будівельними нормами мінімальна площа однокімнатної квартири 30 м². В економ-сегменті, який за інформацією експертів займає понад 80% ринку нерухомості, найпопулярніша площа - 35-40 м².

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порівняли вартість житла у містах України

"Все частіше забудовники пропонують так звані європейські стандарти планування. Це квартири з більшою кухнею - 15-16, а то і більше квадратних метрів. Виділяють зону приготування їжі. Крім того, є зона, де родина може не лише їсти, а й відпочивати. За радянських стандартів цю функцію виконувала окрема кімната — вітальня. Таке планування дозволяє зменшити площу квартири без погіршення її функціонального призначення. Адже загальна площа має значення на стадії купівлі, ремонту, оплати комунальних послуг", - наголосив Земляний.

Експерт додав, що квартири найчастіше купують ті, хто працює у приватному секторі. Крім того, старше покоління допомагає дітям придбати житло.

"Ціна квадратного метра квартири не однакова у різних кварталах і вулицях в межах одного району. Крім того, вона змінюється залежно від стадії готовності житла на первинному ринку. В середньому квадратний метр однокімнатної квартири в економ сегменті коштує 20-21 тисячу гривень. Бізнес сегмент дорожчий на 30-50%", - підсумував Руслан Земляний.

За останні 10 років в Україні падають ціни на житло в доларовому еквіваленті. Відбувається це через знецінення гривні, падіння купівельної спроможності українців, нестабільної ситуації у Донбасі. Очікується, що 2018 року нерухомість подешевшає близько на 10%, хоча критичного обвалу не буде.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, які квартири найчастіше купують українці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути