середа, 05 грудня 2012 23:52

Доступних кредитів на житло в Україні не буде ще 10 років

Доступних кредитів на житло в Україні не буде ще 10 років
ФОТО: ukr.obozrevatel.com

Минулого тижня три крупні банки перестали видавати кредити на купівлю житла. "Укрсиббанк" та БМ Банк перестали видавати іпотечні кредити на потримані квартири, ВТБ банк — на нове й старе житло. На 10-річний термін ці банки видавали кредити під 20-22% річних. "Це грабіжницькі відсотки, проте й під такі видавати фінустанови остерігаються", - каже президент Спілки з нерухомого майна Олександр Рубанов.

-Чому крупні банки припиняють кредитувати купівлю житла?

- Бояться, що у людей через знецінення гривні не вистачатиме коштів погашати кредит. Також важливою причиною, через яку банки перестали кредитувати, є зміна багатьох положень і законів, пов'язаних із купівлею нерухомості. Наприклад, із січня діятимуть нові правила реєстрації нерухомості. Поки невідомо, наскільки вони стануть дорожчими. Якщо удвічі чи утричі, тоді треба буде змінювати вимоги до позичальника або міняти умови кредитування, змінювати суму першого внеску.

-Чи багато українців можуть собі дозволити купити квартиру в кредит?

- Їх купують одиниці, люди зі зв'язками або з величезними офіційними зарплатами. Для пересічних українців кредит на житло – це фантастика.

- Чому кредит на житло такий недосяжний?

- Зараз найменший перший внесок за недорогу однокімнатну квартиру в Києві становить 30 відсотків від вартості квартири. Це приблизно 110-130 тисяч гривень. Без такої суми на руках кредиту не дадуть. Сукупний дохід сім'ї має бути не менше 9 тисяч гривень. Зарплата чоловіка й дружини повинна бути офіційною. Мало які працівники державних структур мають зарплати по 5-6 тисяч для купівля квартири. А ті, що працюють на приватників, можуть отримувати і більше, але офіційна зарплатня в них не перевищує 2 тисяч гривень. Таку встановлюють роботодавці, щоб не платити державі більшого податку.

- Тобто вся проблема у тому, що в українців низький дохід?

- Ні, при видачі кредиту ще є й обмеження по віку — людям до 26 років не дають кредитів. Їхня платоспроможність може бути тимчасовою. Наприклад, пощастило молодій людині знайшла високооплачувану роботу, а через півроку фірма закрилася й такий фахівець нікому не потрібен. Старшим 50 дають неохоче, бо невідомо, який у людини стан здоров'я та положення на роботі. Може, завтра він захворіє, а післязавтра його виженуть із роботи.

- Така ситуація була й рік тому. Невже великі річні відсотки банків не перекриють ризику різкої девальвації гривні?

- Можливо й перекриють. Але банки зараз не мають грошей. Українці восени перестали нести заощадження у фінустанови. Забирають свої депозити навіть дотерміново, аби купити долари. Так хочуть вберегти гроші від інфляції.

- Чи працюють державні програми кредитування?

- На жаль, вони не є масовими. Ці кредити отримують одиниці. Я чув за останні 10 років про багато державних програм кредитування. Проте сказати, що хоча б одна із них дієва складно.

- Коли в Україні з'являться доступні житлові кредити під 5-8% річних?

- Не знаю чи даватимуть саме під такі відсотки. Але наступні десять років на таку іпотеку можна не надіятися. Для цього потрібен час. Треба, щоб в Україні побільшало інвестицій, щоб запрацювала нормально економіка, знизилася інфляція і пожвавився банківський ринок. Бо найближчі 2-3 роки в Україні й надалі не буде інвестицій — іноземні й вітчизняні компанії не будуватимуть підприємств, не розвиватимуть інфраструктуру, не вкладатимуть кошти у наші банки, товарообіг буде невеликий. А зарплати українців вистачатиме у кращому разі на оренду житла.

Зараз ви читаєте новину «Доступних кредитів на житло в Україні не буде ще 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути