понеділок, 17 грудня 2018 15:59

Чи вигідно здавати квартиру в Батумі: ціна за утримання і чистий дохід

Українців, охочих вкласти кошти в курортну нерухомість Батумі, з кожним роком стає все більше. При цьому багатьох турбує питання, наскільки вигідно здавати квартиру в цьому регіоні в оренду і який потенційний дохід приносить така інвестиція? Людей приваблюють розповіді про окупність проектів за 3-4 роки, але закрадається сумнів щодо реальності подібних цифр.

Давайте разом з експертом ринку нерухомості Батумі розберемо реальні цифри прибутковості сезонного бізнесу на оренді, приберемо всі витрати, які доведеться нести для підтримки працездатності бізнесу, і виведемо чистий прибуток. Поїхали.

Витрати на утримання нерухомості в Батумі

  Експерт ринку нерухомості Батумі назвав реальні цифри прибутковості від оренди квартири
Експерт ринку нерухомості Батумі назвав реальні цифри прибутковості від оренди квартири

Почнемо з витрат на утримання квартири. Директор компанії BatumiExpert Турлан Каіршін, до якого ми звернулися за коментарем, розповів, що сьогодні для українця нерухомість в Батумі обійдеться недорого. Щомісячні комунальні платежі приблизно такі ж, як в Україні:

• електрику - 0,1 ларі/кВт*год (0,05$);
• водопостачання і каналізація - 0,5 ларі ($0,3);
• природний газ - 0,55 ларі ($0,3);
• утримання будинку - до 10 ларі (6$);
• інтернет і зв'язок - 10-15 ларі (до 10$)

Основна стаття витрат на утримання - оплата послуг керуючої компанії, що забезпечує сервіс та обслуговування клієнтів. Прибирання в квартирі, зміна постільної білизни, контроль в'їзду/виїзду - все це необхідно проводити регулярно і ретельно, і якщо ви не хочете або не можете займатися цим самостійно, доведеться наймати сторонню фірму. Її послуги обійдуться в середньому 20% від доходу.

Тривалість курортного сезону і скільки на ньому можна заробити

  Експерт ринку нерухомості Батумі назвав реальні цифри прибутковості від оренди квартири
Експерт ринку нерухомості Батумі назвав реальні цифри прибутковості від оренди квартири

У Батумі туристичний сезон триває з квітня по жовтень. На цей час припадає пікове завантаження житла і найвищі доходи. Так, за офіційними даними, станом на поточний, 2018 рік, рентабельність нерухомості в Батумі склала від 7 до 20%. Таким чином, в будинках на першій лінії від моря за один сезон можна заробити до п'ятої частини вартості всієї квартири. У розташованих трохи далі новобудовах (без виду на море) рентабельність помітно нижче. Тому, якщо ви хочете швидко окупитися і добре заробляти, краще вибирати варіанти:

• з хорошим видом з вікна або з балкона;
• на мінімальному видаленні від пляжу;
• з хорошим сервісом і якісною обробкою.

Важливо щоб люди рекомендували вас, тоді пошук нових клієнтів буде проходити більш продуктивно і швидко.

Як шукати клієнтів в міжсезоння

  Експерт ринку нерухомості Батумі назвав реальні цифри прибутковості від оренди квартири
Експерт ринку нерухомості Батумі назвав реальні цифри прибутковості від оренди квартири

Після закінчення активного курортного сезону потрібно опрацьовувати варіанти пошуку довгострокової оренди. Є міф, що в Батумі важко знайти орендаря в міжсезоння. Але на ділі важливо встановити конкурентоспроможну ціну і бажаючі обов'язково знайдуться. Наприклад, якщо в сезон квартира приносила 1000 доларів на місяць, в міжсезоння її вартість можна знизити до 250-300 доларів за місяць. Саме цю суму експерти радять використовувати під час розрахунків загальної річної рентабельності нерухомості в Батумі.

З усього перерахованого напрошується висновок: здавати квартиру в оренду в Батумі - вигідно. Головне, правильно підрахувати всі витрати і забезпечити максимальне завантаження в гарячий сезон. Тоді можна вийти на чистий прибуток до 20% від вартості. Все у ваших руках.

Зараз ви читаєте новину «Чи вигідно здавати квартиру в Батумі: ціна за утримання і чистий дохід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути