вівторок, 29 листопада 2011 10:52

Арбузов пообіцяв розворушити ринок житлових кредитів

Арбузов пообіцяв розворушити ринок житлових кредитів

Національний банк України (НБУ) готує запуск програми іпотечного кредитування через Агентство рефінансування житлових кредитів (АРЖК) вже в грудні.

Про це заявив глава регулятора Сергій Арбузов, пишуть "Экономические известия".

"Ми очікували запуск програми в листопаді, але цього, на жаль, не відбулося. Йде процес документального оформлення цього механізму. Він виявився непростим. До кінця року всі папери будуть підписані, і незабаром ми оголосимо про старт програми", - заявив він.

Однією з функцій агентства стане випуск довгострокових облігацій з додатковим забезпеченням у вигляді пулу іпотечних кредитів.

На думку першого заступника голови НБУ Юрія Колобова, наявність такого забезпечення буде сприяти зниженню вартості облігацій АРЖК, рефінансуванню житлових кредитів і відповідному фінансуванню банків, що працюють з іпотекою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кредит на житло отримує лише кожен десятий українець

Привабливість іпотечних облігацій чиновники НБУ забезпечили, наділивши їх можливістю зарахування в обов'язкові резерви, за аналогією з ОВДП, випущені для фінансування підготовки до Євро-2012.

Перші випуски цінних паперів будуть середньостроковими - на три-п'ять років.

За словами аналітика інвестиційної компанії Concorde Capital Світлани Рекрут, програма іпотечного кредитування по західній моделі, що припускає випуск іпотечних облігацій під сек'юритизовані кредити, концептуально є хорошою ідеєю. Ця схема успішно практикується в багатьох країнах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ринку житлових кредитів в Україні нема - експерт

Перешкодою успішної реалізації ідеї в Україні, за словами аналітика Dragon Capital Анастасії Туюкової, є відсутність значного попиту на такі папери (три-п'ять років) в нацвалюті, враховуючи заплановану невисоку прибутковість (12-14%).

"В Україні, на жаль, досі не розвинені такі потужні внутрішні інвестори, як пенсійні фонди, ІСІ та страхові компанії, які потенційно стали б основними покупцями даних інструментів", - відзначає аналітик.

Зараз ви читаєте новину «Арбузов пообіцяв розворушити ринок житлових кредитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути