середа, 17 лютого 2010 17:31

За однокімнатку в Україні та будинок в США платять однакові кредити

З американцем Джеймсом киянка Тетяна Щегльова одружилася півтора року тому. Познайомилися в Інтернеті. Із дочкою переїхала до США.

Джеймс живе у власному будинку в місті Трай-сіті поблизу Вашингтона, столиці країни. 2000-го придбав його у кредит на 25 років.

— За американськими мірками будинок невеликий. Одноповерховий, на п"ять кімнат — три спальні, два санвузли, вітальня та їдальня з кухнею. Поряд гараж. Позаду будинку є дворик із маленьким басейном, — розповідає Тетяна Щегльова, 36 років.

У Трай-сіті 200 тис. жителів. Помешкання Джеймса там оцінюють у $130 тис. Стільки ж, як і рік-два тому. Щомісяця чоловік повертає за кредитом більше $500.

— У США дуже криза відчувається. У сусідніх штатах деякі підприємства закрили. Але банкрутують лише великі банки. Невеличкі процвітають. Будинки у престижних місцях, наприклад на узбережжі Каліфорнії, менше як за 750 тисяч доларів не знайти.

Житлові кредити в США дають і тепер. Але позичальників перевіряють. Треба мати постійну роботу, офіційний заробіток і кредитну історію. Раніше іпотеку оформляли під 5% річних. Тепер — на піввідсотка дешевше.

— Ми хотіли достроково погасити кредит, аби не переплачувати відсотки. Але банк не дозволив. Ми з чоловіком тепер студенти. Я ще й працюю. Джеймс отримує допомогу на житло та навчання зі страхового фонду своєї компанії, — продовжує Тетяна.

Дивується цінам на житло в Україні. Її знайомі, Наталя й Олександр, чотири роки тому взяли кредит на однокімнатну квартиру в центрі Умані Черкаської області. В "Райффайзен банку Аваль" їм позичили $30 тис. під 12,3% річних. Ще $5 тис. сплатили самі. Розрахуватися з банком треба за 15 років. Щомісяця повертають банку близько $500.

— Роботи в містечку немає. Підприємства закриті. Дружина сидить у декреті, а я їжджу на заробітки в Київ. Так і розраховуємось за квартиру, — каже Олександр.

Торік зарплата в Україні становила 2,2 тис. грн. У США — $2,3 тис.

Зараз ви читаєте новину «За однокімнатку в Україні та будинок в США платять однакові кредити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути