четвер, 18 лютого 2010 20:24

Ніна Величко заплатила шість з половиною тисяч гривень за невиданий кредит

53-річна Ніна Величко із села Покутине Шаргородського району намагалася отримати кредит 200 тис. грн в Центрі фінансової допомоги "Експерт" у Вінниці.

— Оформила все за 15 хвилин. Підписала договір, прочитати його толком не дали. Сказали заплатити 6,5 тисячі на поточні витрати, — розповідає Ніна Олександрівна. Показує квитанції про оплату. — Коли приїхала додому, перечитала. Почуствовала, що щось не те. На третій день подзвонила їм, сказала, що розриваю договір. Як стали мене вмовляти! Я сказала "розриваю договір" і поклала трубку.

Через кілька хвилин Ніні Величко зателефонували. Співрозмовниця назвалася Валентиною Бант, начальником цієї фінансової компанії.

— Стала мені казати: "Не переживайте, у нас зараз є мільйон гривень, хватить на всіх. В кінці грудня отримаєте ваш кредит". Вмовила мене. Думаю, може, й справді, получу кредит, бо треба нового тракторця купляти, — продовжує Величко. Вона тримає фермерське господарство, має 22 свиноматки, шість корів. — Треба чимось свою землю обробляти, щоб можна було худобу прогодувати. Маємо 12 гектарів, а ще люди в оренду повіддавали, то разом з 20 буде.

У вересні 2009 року Ніна Олександрівна їздила у Київ до прем"єр-міністра Юлії Тимошенко по допомогу. У Міністерстві аграрної політики їй видали безпроцентний кредит — 100 тис. грн на чотири роки.

— На ті гроші ми й закупили свиноматки. Працюємо всією сім"єю: я, чоловік, зять з дочкою та невістка з сином. На сезонних роботах — ще й наймані працівники, — зазначає. — Про кредит в об"яві прочитала. Думаю, якраз те, що треба.

Наприкінці грудня Величко знову зателефонувала до "Експерта".

У вересні 2009 року їздила до прем"єр-міністра Юлії Тимошенко по допомогу

— Вони стали вибачатись, що мені не хватило грошей. "Приїжджайте, підпишіть ще деякі документи, то зразу отримаєте", — кажуть. Приїхала, вони підсунули ще якусь писульку, що я маю оплатити якихось 14 пунктів, якщо получу кредит. Я согласилась, — зітхає. — Але кредиту знов не дали. Приїжджаю 12 лютого, питаю, де мій кредит. А вони: "Треба було хоч пару пунктів оплатити, тоді б кредит дали". Людоньки! А кожен пункт — то 2600 гривень! Нащо, кажу, ви мене обманювали, що "заплатите ті пункти, як кредит отримаєте"? То вони мене з сином з офісу вигнали. Тепер пишу заяву у прокуратуру, хай розбираються.

Сергій Шевчук, 32 роки, юрисконсульт "Експерта", повідомляє, що їх Центр не видає готівки:

— Угода передбачає, що наші клієнти отримають товар. Будівельні матеріали, автомобілі тощо. Ми проплачуємо рахунок, який клієнт нам передасть. Жодного пункту угоди ми не порушили. Ми даємо шість днів, щоб людина обміркувала все, порадилась з рідними, проконсультувалася з юристами. Протягом шести днів угоду можна розірвати. 6,5 тисячі гривень — це не внески, це плата за підготовку угоди. Система кредитування у нас побудована так, що скоріше кредит отримує той, хто зробив більший внесок. Максимум, через який термін клієнт отримує кредит, — 10 років. Все це записано в умовах договору, і жінка цей договір підписала.

Юрист Олександр Коваль, 51 рік, до якого звернулася по допомогу Величко, зауважує, що прокуратура має зробити експертизу ліцензії, угоди та інших документів.

— Взагалі, краще було б починати з Мін"юсту та з Мінфіну, які видають дозвіл та ліцензії таким фірмам, — говорить. — Це ж не поодинокий випадок. І рекламу таких фірмочок, що крутять афери, теж потрібно заборонити. Щоб люди не попадались на їх гачок. Якщо уважно прочитати договір, то стає зрозуміло, що "Експерт" зобов"язується надати кредит протягом 10 років. То за цей час людина на виплати перерахує ще більше коштів. Інакше як аферою я це не назву.

Зараз ви читаєте новину «Ніна Величко заплатила шість з половиною тисяч гривень за невиданий кредит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути