Ексклюзиви
четвер, 11 травня 2017 06:55

"Ще царська побудова. Єдина незручність — усі кімнати прохідні"

Автор: МИРОСЛАВА БОНДАРЕНКО
 

— Рієлтори спеціально занижують ціни в оголошеннях, щоб зловити клієнта на дзвінок. Пишуть, що двокімнатки коштують 14 тисяч доларів. Насправді ціни починаються від 15 тисяч, — каже рієлтор із Полтави 42-річна Майя Павлій. Погоджується показати кілька найдешевших двокімнатних квартир в обласному ­центрі.

— Полтава — гарне і тихе місто. Область небідна, має газові родовища та родючу землю. Люди можуть дозволити собі дороге житло. У Кропивницькому, Черкасах і Сумах квартири дешевші, ніж у Полтаві, — говорить Майя.

Сідаємо в "Тойоту РАВ 4", їдемо на околицю. Зупиняємось біля панельної 9-поверхівки. Поруч — загороджена територія під новий будинок.

— Поки що це тільки земля. Але наприкінці року вже буде багатоповерхівка. Почали продавати квартири. 2-кімнатку тут можна придбати за 16 тисяч доларів з оформленням документів. Вона буде на найвищому поверсі, площею десь 60 "квадратів". Уже половина майбутньої будівлі розкуплена. Люди ризикують, бо мрія отримати хороше житло перемагає страх, — пояснює рієлтор.

Повертаємось у центр міста. Біля торговельно-розважального центру — одноповерховий будинок на вісім квартир. Йому більше 100 років. За помешкання на 42 "квадрати" просять $15 тис. Воно без ремонту й ванної кімнати. Туалет — на вулиці. Біля входу чекає власниця. Представляється Анастасією Григорівною.

— Тут жила моя сестра, померла кілька місяців тому. Будинок дуже хороший, ще царська побудова. Колись тут жив заможний купець. Одна незручність — планування вагончиком. Всі кімнати прохідні. Але я суттєво вступлю, десь на тисячу доларів. Дуже хочеться продати квартиру. Вже набридло їздити до клієнтів, я в райцентрі живу, — каже жінка.

Біля залізничного депо в мікрорайоні Дублянщина 2-кімнатні "хрущовки" коштують від $16 тис. Майя показує помешкання площею 44 кв. м. У квартирі встановлені металопластикові вікна, кондиціонер. До центру — 17 хв. маршруткою.

— Стало незручно возити дітей у центр міста на гуртки. Чоловік постійно у відрядженнях, а на таксі не наїздиш­ся. Вирішили переїхати на Поділ (мікрорайон у Полтаві. — ГПУ). Правда, там помешкання потребує ремонту. Але зручне розташування, — розповідає господарка житла Марія. Прізвища не називає. — Можу опустити ціну. Тільки б швидше купити нову квартиру, бо власники підганяють. Може, переживаєте, що тут поїзди. Та їх не чути, запевняю.

Виходимо з рієлтором на вулицю. Неподалік із гуркотом проїжджає маневровий локомотив.

— Молодь надає перевагу новобудовам. "Хрущовки" зараз рідко купують, — зазначає Майя Павлій. — Тому власники такого житла йдуть на великі поступки. Спокійно пропонуйте їм суму, яку маєте в наявності. Можуть знизити ціну. Бо реальних покупців із грошима на руках дуже мало. У більшості кошти зависли в банках або нема в кого позичити.

На дуже дешеві варіанти не варто спокушатися. Треба перевірити, що приховане за привабливою ціною. Бо можуть виникнути проблеми. Поговоріть із сусідами, подивіться, чи є борги за комуналку. Варто дізнатися історію будинку. Можливо, він аварійний. Чи там траплялися вбивства, пожежі. Про одну квартиру казали, що там є привиди. Молода пара заселилася туди, хоча сусіди відмовляли від купівлі. Жити не змогли. Дружина поїхала до батьків, а чоловік ночував у гаражі. Не міг сам лишатися в тому помешканні. Це житло їм вдалося продати тільки через два роки.

Шукають помешкання у віддалених районах

— Двокімнатні квартири на весну подешевшали, — каже 36-річний Ярослав Єкатеринін із черкаського агентства нерухомості. — Узимку ними мало цікавилися. А зараз багато переглядів, хороший попит. Недавно продав у центрі квартиру на 57 "квадратів", звичайний жилий стан. Коштувала близько 26 тисяч доларів. На околиці можна знайти на 3 тисячі дешевшу. Двокімнатні купують частіше, ніж трикімнатні. Вони підходять для сімей з одним-двома дітьми. Часто таке житло беруть, щоб в оренду здавати. Або коли сім'я розпадається. Тоді трикімнатну міняють на дво- та однокімнатну.

— Двокімнатками цікавляться, але дуже маленькими й у віддалених районах, — говорить столичний рієлтор Тетяна Михайліна, 30 років. — Найдешевшу продали за 30 тисяч доларів. Квартира на 75 "квадратів" у Київській області. Без ремонту, але в новобудові. У Києві така коштуватиме 55 тисяч.

Зараз ви читаєте новину «"Ще царська побудова. Єдина незручність — усі кімнати прохідні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути