середа, 25 квітня 2007 15:51

Найдорожче житло в Донецьку — біля облдержадміністрації

"За столичними мірками, елітного житла у нас майже немає, — вважає замдиректора ріелторської компанії "Брокер-ґруп" Олег Криворотов, 31 рік. — Я маю на увазі житло з автономним опаленням, паркінгом, облаштованою територією, що охороняється. Але є дороге житло".

Оренда квартири в комплексі "Європейський" у Куйбишевському районі коштує $10 тис. у місяць. Або "піраміда" — будинок N18 на проспекті 25-річчя РСЧА — там "квадрат" коштує $3 тис. Та продаються помешкання по 450 кв. м. Тому квартири, буває, коштують $1 млн 300 тисяч.

У Донецьку — проблеми з транспортом. Окрім того, дуже маленький центр. Бульвар Пушкіна за "елітністю" тут не має конкурентів.

— На бульварі Пушкіна завжди будуть максимальні ціни, — говорить Олег Криворотов. — Що далі від "Білого дому", то дешевше. На початку бульвару квадратний метр коштує близько 2 тисяч доларів і менше. А біля облдержадміністрації — 3–5 тисяч. Хоча всі ці будинки — "сталінки". А в сучасних будинках на провулку Орєшково, який теж розташований в центрі недалеко від бульвару Пушкіна (ці будинки введені в експлуатацію пару років тому) — за метр просять близько 3 тисяч. З наближенням до бульвару Пушкіна і "Білого дому" ціна змінюється буквально кожні 10 метрів.

Попит тут завжди вищий за пропозицію, тому такі високі ціни. Усіх незаможних звідси вже відселили. Мешканці, що залишилися, неохоче спокушуються ідеєю поміняти цей район на щось інше.

Сьогодні за нашу квартиру пропонують 200 тисяч доларів

— 1999 року ми купили за 40 тисяч доларів відремонтовану квартиру — 70 метрів на останньому поверсі в будинку на Пушкіна, 18. Це вважалося космічною ціною, тобто ми переплатили, — говорить мешканка будинку Анастасія Свєшнікова, 22 роки. — А сьогодні за нашу квартиру пропонують 200 тисяч доларів. Причому, могла б коштувати ще дорожче. Але раніше в нас був великий зелений двір, а зараз фактично залишили тільки під"їзні шляхи. Увесь простір зайняв новий будмайданчик.

Щільність забудови в центральній частині міста настільки велика, що побудувати тут без порушень щось нове вже практично неможливо.

— Будівництва витісняють прибудинкові території, дитячі майданчики і шкільні двори, — говорить Марія Олійник, 64 роки, з Донецької обласної організації "Просвіта". У місті її знають як постійного критика влади за земельні порушення. — Фактично чиновники видають дозволи на забудову центру Донецька вузькому колу "своїх" фірм.

У серпні минулого року перерили дитячий майданчик біля будинку на вулиці Артема, 90 і за півроку на цьому місці вигнали будинок. Розповідають, що за проектом тут буде 11-поверхова висотка, розрахована на сім квартир. Так званий "Клубний будинок для яскравих людей".

— Іноземні або навіть іногородні будівельники практично не мають шансів прорватися на донецький ринок, — погоджується Олег Криворотов. — Це ледь вдалося лише єдиній столичній конторі "Познякижитлобуд", яка зводить житловий будинок на березі ріки Кальміус. Але, наскільки я знаю, поки що в експлуатацію нічого не ввели. А будувати настільки вигідно, що вже почали зводити нові житлові будинки в донецьких "передмістях" — містах Макіївка і Ясинувата.

Квартиру без газу продають за 5 тисяч доларів

Найдешевше житло, яке вдалося відшукати в Донецьку, — околиця Будьонновського району, вул. Липецька. Помешкання у 35 кв. м коштує $5 тис. ($142/кв. м). Будинок з пічним опалюванням, без газу, часткові зручності. Власник, що представився Дмитром, розповів "ГПУ", що квартира знаходиться в районі шахти 12–18 — у віддаленому шахтарському селищі. Продається вже майже рік. І тільки нещодавно за неї запропонували $5 тис., які просить господар:
— Цей будинок з тих, що будували полонені німці після війни. Він не газифікований, топити треба вугіллям, але планування симпатичне, — каже він. — Проблема, що не зручно добиратися — приблизно дві години громадським транспортом, з пересадками, якщо їхати з центру.
Найдорожче житло — трикімнатна квартира з ремонтом і меблями на бульварі Пушкіна, 30. "Сталінку" площею 75 кв. м продають за $420 ($5600/кв. м.).

Зараз ви читаєте новину «Найдорожче житло в Донецьку — біля облдержадміністрації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути