середа, 08 квітня 2020 20:41

Прийшла весна, пора саджати. Як покращити врожай

  Крім вибору ґрунту, важливо ще правильно підживити рослину
Крім вибору ґрунту, важливо ще правильно підживити рослину

Карантинні обмеження не діють на посівну. Якщо зараз упустити хоча б два тижні, то втрати для аграріїв та й сільського господарства загалом будуть непоправними. Це суттєво може вплинути й на ціну, адже чим менше врожаю, тим вищою буде ціна на продукцію.

Кількість і якість врожаю сільськогосподарських культур знижується ще й від хвороб, шкідників і несприятливих умов навколишнього середовища. Аби вберегтись від втрат агрономи радять правильно обирати ґрунти, чергувати висівання культур, підживлювати рослини добривами і застосовувати стимулятори росту.

Найкращими типами ґрунту для вирощування томатів є супіщані та легкі суглинки, що добре прогріваються, багаті на перегній. Томати варто висаджувати на ділянках, де росли огірки, капуста і цибуля. Не рекомендують засівати на місці після картоплі, перцю, баклажана. Рослини уражаються однаковими хворобами і шкідниками, це зашкодить врожаю. Беззмінні посіви томат переносить погано. На третій-четвертий рік починає різко знижуватись врожайність. Перець слід садити на легкі ґрунти на місце цибулі, огірків, гарбуза, капусти, кабачка і моркви. Рослина не терпить тих же попередників, що й томат. Розсада перцю чутлива, при найменшому дискомфорті може загинути.

"Крім вибору ґрунту, важливо ще правильно підживити рослину. Застосування стимуляторів росту й мікродобрив підвищують врожайність томатів, перцю і баклажанів до 30 відсотків, а в окремих випадках навіть 50. У рослин покращується розвиток кореневої системи. Вони стають стійкішими до посух. Зараз це вкрай важливо, через безсніжну зиму ґрунти не наситились вологою. А без правильного підходу важко буде отримати добрий врожай", - розповів агроном Андрій Бойко з Вінниці.

Радить використовувати препарати серії Вимпел і Оракул, а також стимулятор плодоутворення Пасліній. На 7-10 день після висадки розсади у відкритий ґрунт проводимо першу листову обробку рослин стимулятором росту "Вимпел" (20-30 мл на 10 л води) та мікродобривами "Оракул" (30-40 мл на 10 л води). Подальші обробки проводимо з інтервалом 10-14 днів.

  Крім вибору ґрунту, важливо ще правильно підживити рослину
Крім вибору ґрунту, важливо ще правильно підживити рослину
  Крім вибору ґрунту, важливо ще правильно підживити рослину
Крім вибору ґрунту, важливо ще правильно підживити рослину

"Рослини отримують усі необхідні речовини. Ті зміцнюють імунітет і вдвічі знижують схильність до захворювань. Стимулятори покращують зав'язування плодів. Препарати легко розчиняються у воді, тому ними просто підживлювати розсаду", - додав.

При такій обробці овочі дозрівають на 7-10 днів раніше, покращують смакові якості й товарний зовнішній вигляд. Плоди містять більше вітамінів і мінералів, макро- і мікроелементів. При цьому вони екологічні й корисні для здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Прийшла весна, пора саджати. Як покращити врожай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути