вівторок, 19 січня 2021 13:36

Як правильно вибрати мотор для човна?

 

Підвісний човновий мотор є незамінним для власників маломірних суден. Маючи невеликі розміри, він здатний розвинути достатню потужність і прискорити плавзасіб значно швидше, ніж веслування. По джерелам енергії вони, як в автомобілебудуванні, бувають електричними і внутрішнього згорання. Однак, існує безліч інших ознак, на які варто звертати увагу при виборі. Всі види човнових моторів можна знайти тут https://mirlodok.in.ua/catalog/lodochnye-motory

Різновиди човнових підвісних моторів

Двигуни для човнів встановлюються в кормовій частині. Якщо мова йде про жорсткі борти, то в ролі точки опори виступає посилений кронштейн, передбачений конструкцією. У випадку з гумовими або ПВХ човнами жорсткість для установки підвісного мотора недостатня, тому її необхідно обладнати додатковим майданчиком, в народі так званим транцем.

Двотактний бензиновий ПЧМ

 

Найбільш поширеними човновими моторами вважаються двотактні бензинові ДВЗ. Вони невибагливі, а завдяки відсутності газорозподільного механізму мають мінімальну вагу, вартість і відповідно розміри. Саме ця перевага стала причиною їх популярності серед власників маломірних суден. Разом з тим двотактники мають безліч недоліків. Самі основні з них:

• низька економічність;
• низька екологічність;
• невеликий ресурс;
• підвищений шум.

Коли вирішальними факторами пересування виступають тиша і комфорт, двотактні двигуни не кращий вибір. До того ж їх вихлоп має специфічний запах через масло в паливі, зміст і пропорція якого повинні обов'язково дотримуватися згідно мануалу. Якщо для рибальського човна такі мінуси незначні, то для судна, що надає якісь послуги, це вже критично.

Чотиритактний бензиновий ПЧМ

 

Чотиритактники є протилежністю розглянутого попередника. Він тихий, економічний, виробляє відносно чистий вихлоп внаслідок згоряння основної частини палива і має ресурс, як мінімум в 3 рази більше. Але незважаючи на те що ремонт проводиться рідше, вартість обслуговування все одно вище через ускладнену конструкцію. Відповідно вага і розміри також лишають бажати кращого.

Дизельний ПЧМ

Ще один тип використовуваного на водному транспорті ДВЗ - дизельний. Підвісні виконання цього двигуна існують, але вони не такі популярні через більшу масу. Найчастіше судна обладнують стаціонарними дизелями, внаслідок їх підвищеного ККД і обертаючого моменту. Додатково їх постачають системами наддуву, збільшуючи потужність. Дизельний водний транспорт відмінно справляється з транспортуванням вантажів.

Як вибрати мотор для човна

Щоб зрозуміти, який тип двигуна встановити на свій транспорт, необхідно відштовхуватися від цільового призначення. Для катера, який надає послуги, часто перевозить людей, здається в оренду на свята, краще купити двигун для човна 4Т. Якщо це проста рибальська плоскодонка, то цілком вистачить 2Т двигуна невеликої потужності, бажано з водометною турбіною. Для закритого гвинта менш страшні мілини і водна рослинність. Також при виборі потрібно обов'язково посилатися на розмір транця, який приписується в назві агрегату.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно вибрати мотор для човна?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути