Ексклюзиви
четвер, 12 липня 2018 07:25

У вузах почали прийом документів: що необхідно знати абітурієнтам

Сьогодні, 12 липня, починається вступна кампанія у вищі навчальні заклади. Триватиме до 26 липня.

Цього року школу закінчили 184,8 тис. школярів. Випускники мають змогу подати документи у 7 вузів з 661, які діють в Україні. Це навчальні заклади державної, комунальної і приватної власності.

Як подати документи

Щоб подати документи через інтернет, з 2 по 25 липня абітурієнти мають зареєструватися на сайті ez.osvitavsim.org.ua і створити там власний електронний кабінет.

Паперові документи подають абітурієнти, які вступають за квотами, мають іноземний документ про освіту або розбіжності у документах.

"Цього року для конкурсу на бюджетне місце вступники подаватимуть 7 заяв на 4 спеціальності. Це на 2 заяви менше, ніж торік. Навпроти кожної заяви потрібно вказати пріоритетну спеціальність. На контракт обмежень щодо кількості заяв не має", - каже міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Які предмети потрібні для вступу

Для вступу у вузи зараховуватимуть сертифікати ЗНО 2016, 2017 і 2018-го років. Виняток - іноземні мови. Адже цього року ввели дворівневий тест і аудіювання.

"Попередні роки вузи самі обирали, за якими предметами зараховувати у заклад. Цього року для усіх спеціальностей уніфікували обов'язкові предмети ЗНО. Українська мова і література обов'язкова для усіх вступників. Другий предмет - профільний. Він фіксований і залежить від конкретної спеціальності. Третій - вступник обирає з двох альтернативних", - розмовідає міністр освіти і науки.

Для вступу на спеціальності "Стоматологія", "Медицина" та "Педіатрія" абітурієнти мають набрати не менше 150 балів з хімії, біології чи математики. На українську мову — умова не поширюється.

Як діють коефіцієнти

У цьогорічній вступній кампанії залишили коефіцієнти. Сільський коефіцієнт на аграрні спеціальності збільшили з 1,02 до 1,05. Галузевий - 1,02, поширюється на заяву з першою і другою пріоритетністю.

Автор: МОН
  Цього року, як і торік, діють коефіцієнти.
Цього року, як і торік, діють коефіцієнти.

"Регіональний коефіцієнт для Києва - 1. Для дев'яти областей з найбільшою міграцією вступників - 1,04. Це - Донецька, Житомирська, Кіровоградська, Луганська, Миколаївська, Сумська, Херсонська, Хмельницька, Чернігівська. Для всіх інших - 1,02", - каже директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найпоширеніші помилки вступників при реєстрації е-кабінетів

Як вступити пільговикам

Пільгові категорії вступників подають документи у паперовій формі. Для цього особисто приходять у приймальну комісію вузу. Там повинні надати документи, які підтверджують право на спеціальні умови абітурієнта.

Автор: МОН
  Пільгові категорії подають документи не в електронній формі, а в паперовому вигляді.
Пільгові категорії подають документи не в електронній формі, а в паперовому вигляді.

Як вступити абітурієнтам з окупованого Донбасу і Криму

Абітурієнти з окупованого Донбасу і Криму можуть вступати до українських вузів через освітні центри. Вони працюють з 4 червня. До центру "Крим-Україна" належать 35 вищих навчальних закладів. До "Донбас-Україна" – 22.

Автор: МОН
  Вступники з окупованих територій вступатимуть через освітні центри.
Вступники з окупованих територій вступатимуть через освітні центри.

"Ці вступники не складають ЗНО. Їм треба пройти лише державну підсумкову атестацію з української мови і літератури та історії України. Скласти вступний іспит або пройти творчий конкурс", - каже заступника міністра освіти Юрій Рашкевич.

Вступити можна без паспорта і українського атестата. Прізвище кожного вступника з окупованих територій обов'язково зашифрують під час складання іспитів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпочалася реєстрація електронних кабінетів вступників

Терміни вступної кампанії

З 2 по 25 липня абітурієнти повинні зареєструвати електронні кабінети. З 12 по 26 липня подати документи для вступу у вищі навчальні заклади.

Автор: МОН
  Заяви у вузи приймають з 12 по 26 липня.
Заяви у вузи приймають з 12 по 26 липня.

На бюджетні місця зарахують не пізніше 7 серпня. На контракт зарахування відбуватиметься до 30 вересня.

Три тижні тому фінішувала основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання. Нинішня вступна кампанія завершилася для кожного сьомого вступника. Обов'язковий предмет для вступу у вузи — українську мову і літературу — не склали 14,5% осіб. Це — майже 47 тис. абітурієнтів. Торік результат був кращим. Тестування "завалили" 17 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «У вузах почали прийом документів: що необхідно знати абітурієнтам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути