субота, 01 серпня 2020 09:08

Нові тарифи та правила карантину: що зміниться для українців у серпні

Із 1 серпня українців чекатиме низка нововведень у різних сферах життя. Зокрема зміняться правила карантину, запрацює ринок газу та подорожчають тарифи на електроенергію.

Детальніше в нововведеннях розібралася Gazeta.ua

Автор: svidok.info
  Із серпня українців чекають зміни
Із серпня українців чекають зміни

Запрацює ринок газу

Із 1 серпня люди зможуть самостійно обирати компанію, яка постачатиме паливо. До цього ціну газу для населення регулював Кабінет міністрів. Але відкриття ринку вимагає Міжнародний валютний фонд для продовження співпраці з Україною.

Перелік постачальників газу можна дізнатися в Нацкомісії, яка регулює енергетику та комунальні послуги. Зараз їх небагато, до осені список розширять. Якщо споживач одразу не визначиться, у кого купувати газ, то Нафтогаз надаватиме йому паливо 60 днів. За цей період людина зобов'язана знайти постійного постачальника.

Автор: pixabay.com
  В Україні запрацює ринок газу
В Україні запрацює ринок газу

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Газ для населення подорожчав: ціна

"Запуск ринку газу є дуже хорошою ідеєю. Люди зможуть працювати із тим постачальником, умови і ціна в якого найвигідніші. Але Нафтогаз не хоче втрачати монопольні позиції і прибуток. Робить усе, щоб залишитися єдиним постачальником газу і може запороти нововведення. Компанія є постачальником зі спеціальними обов'язками і продає газ населенню за пільговою ціною. З відкриттям ринку стануть постачальником останньої надії. Зможуть надавати послуги всім українцям, а мали б лише тим, хто заборгував або не встиг укласти договір з іншою компанією. Офіційно вони виграли відповідний конкурс. Але очевидно, що той розроблений саме під Нафтогаз. Зокрема, за умовами, компанія повинна мати 3,5 мільярда "кубів" запасу газу. Зрозуміло, що такого об'єму більше ні в кого не буде. До того ж не налагоджений моніторинг цін. Людина може укласти влітку договір за однією ціною, а взимку тариф удвічі збільшать, - говорить експерт із енергетики Юрій Корольчук.

Стартує вступна кампанія

З 1 серпня почнеться вступна кампанія до закладів вищої освіти. Електронні заяви можна подавати до 22 серпня.

Якщо абітурієнт до цього часу через карантин не отримав свідоцтво про середню освіту, він зможе подати заяви не вступ без нього, але з записом про його замовлення. Сам оригінал дозволять принести на початку навчання.

Автор: pixabay.com
  Почнеться вступна кампанія до закладів вищої освіти
Почнеться вступна кампанія до закладів вищої освіти

Нові правила карантину

Із 1 серпня змінять правила проведення адаптивного карантину в Україні. Зокрема дозволять послаблювати чи посилювати не в областях, а в окремих населених пунктах відповідно до ситуації із захворюванням.

"Якщо область протягом 5 днів буде перевищувати загальнонаціональні індикатори, які були до цього, ми цю область розкладемо на райони і міста. Кожен район покаже свій внесок у стан захворюваності коронавірусу. І в залежності, який відсоток дає район або місто обласного значення, він буде виділений у зелену, жовту, помаранчеву або червону зону. Червона - це найбільш критична. Зелена - навпаки. Послаблювати карантин у якомусь із міст можна, якщо захворюваність буде знижуватися 3 дні поспіль", - каже головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Безвіз для нових країн

Україна встановлює безвізовий режим для громадян 6 країн. Відповідний указ видав президент Володимир Зеленський 21 липня.

Таким чином із 1 серпня 2020 року без візи відвідувати Україну зможуть громадяни Австралії, Нової Зеландії, Королівства Бахрейн, Держави Кувейт, Султанату Оман, Королівства Саудівська Аравія. Термін їх перебування в Україні не має перевищувати 90 днів протягом 180 днів.

Також з початку серпня безвізовий режим введуть для китайців. Але діятиме він лише до 31 січня 2021 року.

Чиновники пояснюють, що безвізовий вʼїзд запроваджують для розвитку і практичної реалізації принципів партнерства.

Зросте тариф на передачу електроенергії

Із 1 серпня тариф на передачу електроенергії зросте на 54,6% - з 155,4 до 240,23 грн/МВт-год. Ціна не враховує податків.

Таке рішення прийняла Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг, щоб отримати кошти для погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел.

Автор: pixabay.com
  Тариф на передачу електроенергії зросте
Тариф на передачу електроенергії зросте

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як карантин вплинув на споживання електроенергії в Україні

"Тариф Укренерго, який покриває витрати на передачу електроенергії, інвестиційні та інші витрати, становить 80 грн/Мвт-год. Різниця між 80 і 240 грн - це гроші на компенсацію "зеленого" тарифу. Таким чином держава виконує свою обіцянку платити "зелений" тариф, збираючи гроші зі споживача. Цього року необхідно зібрати зі споживачів приблизно 52 млрд грн, з них близько 20 млрд грн беруть з ринку гарантованим покупцем, і ще 32 млрд грн потрібно зібрати якимось іншим способом. Ось це підвищення тарифу на передачу і є крок у цьому напрямку", - пояснює заступник голови комітету з питань економічного розвитку у Верховній Раді Дмитро Кисилевський.

У Міністерстві енергетики України переконують, що підвищення вартості електроенергії не стосуватиметься населення. Збільшиться плата для промислових підприємств на 4%. Проте таке подорожчання теж не вдарить по промисловості.

Побільшає вихідних

Українці у серпні відпочиватимуть 11 днів. Крім традиційної суботи та неділі, буде додатковий вихідний у понеділок - 24 серпня.

Таким чином, країна матиме 3 дні вихідних поспіль - 22, 23 і 24 серпня. Це пов'язано зі святкуванням Дня незалежності України.

Робочих днів натомість буде 20.

Серпень розпочнеться помірно теплою погодою з короткочасними грозовими дощами. Так, 2, 4, 14 серпня — литиме. Із 5 по 13 і 15–22 — сухо та спекотно. 24–25 серпня чекаємо дощову погоду, кінець місяця буде сухий і теплий.

Зараз ви читаєте новину «Нові тарифи та правила карантину: що зміниться для українців у серпні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути