пʼятниця, 01 жовтня 2021 09:05

Нові тарифи, пенсії та вихідні - жовтень зустріне українців змінами

У жовтні в Україні відбудеться чимало важливих змін у різних сферах життя. Зокрема, уже анонсували нові тарифи на комунальні послуги, доплату пенсіонерам та новий порядок видачі інсуліну.

Більше про нововведення жовтня в матеріалі Gazeta.ua.

Електроенергія подешевшає

З 1 жовтня знизиться ціна на електроенергію для українців, які споживають до 250 кіловат-годин у місяць. Платитимуть по 1,44 грн за кВт/год.

По 1,68 грн сплачуватимуть домогосподарства, які споживають більше встановленої норми. Таких в Україні меншість, заявили в уряді.

Автор: pixabay.com
  Електрика буде дешевшою
Електрика буде дешевшою

"Зменшення плати схоже на популістичний крок. Спершу взагалі хотіли брати по гривні з населення, яке споживає до 100 кіловат-годин. То переважно пенсіонери. Це неоднозначне покращення. Населення платитиме менше, а промисловість - значно більше. Для них ціна виросла удвічі. Результатом стане подорожчання їхньої продукції. Зекономлені гроші за послугу - люди віддадуть у магазинах", - говорить експерт з енергетики Юрій Корольчук.

Мінімальна ціна за кіловат-годину має становити 2,5-3 грн. Тільки вона дозволить постачальникам електрики нормально працювати, вважає експерт.

Новий тариф на газ

З жовтня Нафтогаз України запроваджує новий тарифний план "Комфортний сезон". Газ коштуватиме по 7,96 грн за куб.м до 30 квітня.

Користувачі нового тарифу мають вказати об'єм палива, який їм потрібний під час опалювального сезону. Платитимуть за нього рівними частинами упродовж семи місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гаряча вода подорожчає на третину

"Подібні рівномірні платежі практикуються в Європі. Це правильне рішення. Щомісяця користувачі нового тарифу сплачуватимуть у середньому по тисячі гривень. Раніше ж узимку могли віддавати по 3 тисячі, а в березні - утричі менше. Люди не могли розрахувати суму, яку потрібно було мати для сплати комуналки", - вважає Корольчук.

Оновили ціну на газ й інші понад 60 газопостачальних компаній. Більшість просять по 9-10 грн за куб.

Пенсіонерам доплачуватимуть

По 400 грн додадуть у жовтні до пенсії людям віком від 75 до 80 років. Розмір мінімальної пенсії для них становитиме 2,5 тис. грн.

Автор: pixabay.com
  Пенсіонерам доплачуватимуть по 400 грн
Пенсіонерам доплачуватимуть по 400 грн

"Пенсіонерів 75-80 років в України близько мільйона. Виплати для них ми мали підняти з липня. Але відклали їх через брак коштів. Українці, яким понад 80 років уже мають доплату в 500 гривень. Їх отримуватимуть і 2022-го. З 1 грудня виплати підвищать людям від 65 років, якщо чоловіки мають трудовий стаж у 35 років, а жінки - 30. Їхня мінімальна пенсія зросте до 2600 гривень. Українці 70-75 років матимуть доплату наступного року. Точну суму поки що не скажу", - каже міністерка соціальної політики Марина Лазебна.

Зараз середня пенсія в Україні становить від 2 до 3 тис. грн. Такі гроші отримують понад 4,1 млн осіб. Виплату меншу за 2 тис. грн мають 1,7 млн пенсіонерів.

У пологових будинках знову видаватимуть "пакунки малюка"

У пологових будинках і центрах соціального захисту знову почали видавати "пакунок малюка" для новонароджених дітей. З лютого 2021-го їх замінювали одноразовою виплатою батькам у 5 тис. грн.

Тендер на постачання наборів виграло підприємство "Скай Трейд Україна". До кінця року мають розвезти близько 53 тис. боксів по країні, за умовами договору. На початку 2022-го відбудеться новий тендер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитина - не річ: у мережі розгорівся скандал через бирки для немовлят у пологовому

"Пакунок малюка" упровадили 2018-го. Містить необхідні речі для немовлят: одяг, підгузки, рушники, постіль тощо. Також є засоби гігієни для породіль.

Змінять систему видачі інсуліну

З 1 жовтня в Україні змінюється система забезпечення інсуліном людей, які хворіють на цукровий діабет. Їх понад 200 тис. осіб.

Автор: pixabay.com
  Діабетики отримуватимуть інсулін за новою системою
Діабетики отримуватимуть інсулін за новою системою

Пацієнт відтепер має отримати від сімейного лікаря направлення на прийом до ендокринолога. Останній має скласти індивідуальний план лікування і занести його в електронну систему охорони здоров'я. Після цього випише електронний рецепт на інсулін. Його видаватимуть в аптеках, які мають укладені договори про співпрацю з Національною службою здоров'я України.

"Є багато ризиків для пацієнтів через впровадження нової системи. По-перше, у регіонах недостатньо ендокринологів. Якщо їх немає - людина не зможе отримати план лікування і рецепт. По-друге, протоколи лікування не поновлені й до початку 2022-го не будуть розроблені й затверджені. Це заважає ендокринологам складати плани лікування. По-третє, електронний реєстр пацієнтів з діабетом був єдиним для усіх лікарів. З жовтня таким цифрових систем буде 12 та більше. Є ризик щодо захисту персональних даних", - говорить Людмила Петренко, президент міжнародної діабетичної асоціації України.

Буде додатковий вихідний

У жовтні українці матимуть 11 вихідних. Чотири дні поспіль відпочиватимемо на честь Дня захисників і захисниць України - 14, 15, 16 і 17 жовтня.

Неробочими також будуть сім субот і неділь - 2, 3, 9, 10, 24, 30 і 31 жовтня. Робочою стане субота, 23 жовтня. Українці відпрацюють вихідний 15-го числа.

Автор: pixabay.com
  Вихідних в жовтні буде більше
Вихідних в жовтні буде більше

Укрзалізниця запустить новий потяг

З 5 жовтня Укрзалізниця запустить новий регіональний потяг Київ-Гайворон, Кіровоградська область.

Зі столиці вирушатиме щовівторка, щоп'ятниці та щонеділі о 14:41. На кінцеву станцію прибуватиме о 00:11. У зворотний бік їздитиме понеділками, середами й суботами о 01:10.

Потяг проїжджатиме 21 станцію - Козятин-1, Вінницю, Гуменне, Вороновицю, Фердинандівку, Війтівці, Немирів, Сажки, Кароліну, Самчинці, Семенки, Ситківці, Криштопівку, Гайсин, Зятківці, Антонівку, Дуклю, Орлик, Генрихівку, Джулинку та Ставки.

За перше півріччя 2021‑го Укрзалізниця зазнала збитків на 1,4 млрд грн, йдеться у звіті компанії. Втрати пов'язують зі зменшенням обсягів перевезень.

Щоб виправити фінансовий стан, залізничники не підвищуватимуть різко вартість квитків на потяги. Компанія має зосередитися на вантажних перевезеннях, щоб заробляти гроші.

Зараз ви читаєте новину «Нові тарифи, пенсії та вихідні - жовтень зустріне українців змінами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути