Ексклюзиви
четвер, 16 липня 2020 11:00

Як вплине на комунальні рахунки відкриття ринку газу в Україні

Ринок газу для побутових споживачів - одна із умов продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом. Його планували запустити в травні 2020-го. Пізніше терміни перенесли на 1 липня. Зараз оголосили нову дату - 1 серпня 2020 року.

Чому ринок газу не встигли відкрити раніше?

Зараз ціну газу для населення регулює Кабмін. Її встановлюють відповідно до спеціальних зобов'язань Нафтогазу й Укргазвидобування продавати газ українцям за пільговим тарифом - не вище середнього рівня фактичних цін на нідерландському газовому хабі TTF плюс витрати на доставку. Дію спеціальних зобов'язань уряд своєю постановою продовжив із 1 липня до 1 серпня.

Автор: pixabay.com
  Гарантом, що ніхто не залишиться без газу та умовою для відкриття повноцінного конкурентного газового ринку для населення є наявність постачальника "останньої надії" (ПОН). Ним стала компанія "Нафтогаз України".
Гарантом, що ніхто не залишиться без газу та умовою для відкриття повноцінного конкурентного газового ринку для населення є наявність постачальника "останньої надії" (ПОН). Ним стала компанія "Нафтогаз України".

"Перший крок, щоб з'явився повноцінний ринок газу для побутових споживачів - скасування спеціальних зобов'язань", - розповіла Gazeta.ua координатор житлово-комунальних та енергетичних програм громадської мережі "Опора" Тетяна Бойко.

За її словами, зараз найкращий час для відкриття ринку газу. Він з'явиться в серпні, якщо Кабмін не продовжить дію своєї постанови.

Що це означає для населення?

Якщо ринок газу запрацює, українці зможуть самостійно обирати постачальника газу з найкращими умовами.

"Для споживача головне, чи з'являться нові постачальники і чи буде можливість обирати, в кого вигідніше купувати газ. І зараз люди можуть змінити одного постачальника на іншого. Питання в тому - в нас поки що немає з кого обирати", - каже Бойко.

Постачальникам не цікаво заходити на ринок, де держава регулює вартість ресурсу.

"Якщо на початку серпня з'явиться хоча б 10 нових постачальників - буде добре. До осені, коли повноцінно запрацює ринок, їхня кількість однозначно зросте. Тоді люди, які використовують газ для приготування їжі, підігріву гарячої води, опалення зможуть на власний розсуд обирати ціну, яку пропонуватиме постачальник", - додає експертка.

Хто постачатиме газ домогосподарствам, які не встигнуть обрати постачальника?

Гарантом, що ніхто не залишиться без газу й умовою для відкриття повноцінного конкурентного газового ринку для населення є наявність постачальника "останньої надії" (ПОН). Ним стала компанія "Нафтогаз України". У конкурсі перемогла, бо запропонувала ціну газу з нульовою націнкою - 2711,86 грн за тис. куб. м із податками.

"ПОН "надасть притулок" споживачу на 60 днів. За цей період він має можливість знайти нового, постійного постачальника. Водночас перехід до ПОН не звільняє споживачів від сплати боргів перед попереднім постачальником", - пояснюють у Нафтогазі.

За словами Тетяни Бойко, завдяки ПОН у населення з'явилися гарантії, що не будуть неправомірно і без попередження відключати від газопостачання.

Автор: pixabay.com
  У червні газ для населення коштував 2,14 грн за куб. Ціна не враховує податків та витрат на транспортування.
У червні газ для населення коштував 2,14 грн за куб. Ціна не враховує податків та витрат на транспортування.

Як змінити постачальника газу?

10 червня НКРЕКП затвердила постанову, яка змінює процедуру переходу від одного постачальника до іншого.

"За новими правилами, з липня постачальника можна змінити хоч за 3 дні. Раніше для цього потрібні були місяці", - каже голова НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв.

На сайті нового постачальника потрібно подати заяву-приєднання. Також пред'явити оригінали документів про право власності нерухомості, паспорт та ідентифікаційний код. Їх також можна подавати в електронній формі. Протягом 3 днів нова компанія перевірятиме, чи є у споживача інший постачальник. Загалом постачання газу починається протягом 3 тижнів із дня реєстрації заявки. Протягом цього часу споживач продовжує отримувати ресурс від колишнього постачальника. Тому без газу люди не залишаться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завищував ціни: Антимонопольний комітет взявся за Нафтогаз

Що буде з цінами?

У червні газ для населення коштував 2,14 грн за куб. Ціна не враховує податків і витрат на транспортування.

"Сьогодні населенню продають газ за рекордно низькими цінами. Зазвичай на осінь ресурс на європейських газових хабах дорожчає. А вартість гуртових поставок в Україну безпосередньо залежать від ситуації на зовнішніх ринках", - говорить Тетяна Бойко.

Додає, що постачальникам доведеться конкурувати ціною за прихильність клієнтів.

"Зараз сприятлива ситуація, щоб відкрити ринок газу. Ціна на хабах низька і постачальники можуть формувати привабливі пропозиції. Тому прогнозувати радикального підвищення цін для населення не варто. Постачальники, наприклад, можуть уже закупити дешевий газ і втримувати вартість протягом довгого періоду", - підсумувала експертка.

Тарифи на доставку газу з 1 липня мали зрости на 20%. Однак через кризу НКРЕКП встановила нові тарифи на розподіл газу - вони нижчі, ніж планували. Наприклад, спочатку у АТ "Вінницягаз" вартість послуги за транспортування повинна була підвищитися з 1,07 грн до 1,31 грн (з ПДВ) за доставку 1 куб. м, тобто на 22%. Натомість із 1 липня зросла на 6% - до 1,13 грн. Не змінився тариф у платіжках клієнтів Донецькоблгазу, Київгазу, Коростишевгазу, Кременчукгазу, Тернопільміськгазу та Харківміськгазу.

Зараз ви читаєте новину «Як вплине на комунальні рахунки відкриття ринку газу в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути