четвер, 22 січня 2009 15:29

Звільненим за згодою сторін допомогу з безробіття виплачуватимуть через три місяці

Автор: фото з архіву Юрія Пишненка
  Юрій Пишненко з обласного центру зайнятості: ”Безробітний має бути готовий до участі в загальнодержавних оплачуваних громадських роботах”
Юрій Пишненко з обласного центру зайнятості: ”Безробітний має бути готовий до участі в загальнодержавних оплачуваних громадських роботах”

13 січня набрав чинності антикризовий Закон України. Деякі положення в ньому стосуються і сфери зайнятості населення, каже начальник інспекції по контролю за додержанням законодавства про зайнятість населення Полтавського обласного центру зайнятості Юрій Пишненко, 46 років:

— Новий закон, зокрема, встановив інші правила одержання виплат допомоги по безробіттю, розширив перелік платників внесків до Фонду загальнообов"язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та змінив розміри цих внесків.

Коли тепер людина зможе отримувати допомогу по безробіттю?

— Особи, які звільнилися за згодою сторін і стали на облік у центрі зайнятості з 13 січня, виплату допомоги по безробіттю зможуть отримати лише через три місяці — починаючи з 91 календарного дня. А якщо вони набули статус безробітного ще до 13 січня, то отримують допомогу за старими правилами. Але в новому законі є додаткова умова — безробітний має бути готовий до участі в загальнодержавних оплачуваних громадських роботах. У разі відмови від таких робіт без поважних причин розмір допомоги зменшуватиметься на 50 відсотків строком до трьох місяців.

Які роботи маються на увазі?

— Це суспільно-корисні роботи у сфері державного будівництва та реконструкції спортивної, транспортної, медичної, туристичної інфраструктури — споруд, доріг, комунікацій. Безробітні можуть працювати на об"єктах, пов"язаних із підготовкою та проведенням фіналу чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Порядок організації та фінансування таких робіт визначатиметься урядом.

Нині кількість безробітних збільшується. Чи готова служба зайнятості виплачувати всім допомогу?

— Так. У тому числі через збільшення платників до Фонду. За новим законом до них тепер, приміром, належатимуть особи, що надають послуги чи виконують якісь роботи за цивільним договором із роботодавцем. Також розширено перелік осіб, які підлягають обов"язковому страхуванню на випадок безробіття. Це військовослужбовці, крім строкової служби, працюючі пенсіонери, іноземці й особи без громадянства, які тимчасово працюють за наймом в Україні. Хоча працюючі пенсіонери й іноземці підлягатимуть страхуванню лише до 1 січня 2011 року.

А розміри страхових внесків змінилися?

Загальний розмір таких внесків — 2,2 відсотка. Роботодавці сплачуватимуть 1,6 відсотка, а застраховані особи — 0,6. Тепер ці кошти відраховуватимуться фонду одночасно з виплатою заробітної плати, а не один раз на місяць, як було раніше.

Які додаткові причини припинення виплати допомоги безробітному?

— Якщо безробітний двічі відмовився від підходящої роботи або від пропозицій проходження професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації за направленням державної служби зайнятості. У разі відмови від роботи за спеціальністю чи професією після перепідготовки. Раніше виплата допомоги в таких випадках лише скорочувалася на певний термін.

Надаватиметься якась підтримка роботодавцям?

— Фонд державного соціального страхування на випадок безробіття фінансуватиме витрати роботодавця на професійну перепідготовку та підвищення кваліфікації працівників та на оплату праці фахівців, яких замість звільнення тимчасово перевели на іншу посаду. Але за умови збереження їхніх робочих місць. Зараз ще розробляється порядок фінансування таких витрат.

Зараз ви читаєте новину «Звільненим за згодою сторін допомогу з безробіття виплачуватимуть через три місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути