четвер, 17 березня 2011 16:16

"Жоден не зможе сказати, що за своє крісло приніс мені карбованець і поклав на стіл"

Автор: фото надане УМВС у Полтавській області
  Олександр Рудяк вручає медаль найменшому призеру турніру з дзюдо, присвяченого відкриттю нового тренувального залу на стадіоні ”Динамо” управління МВС у Полтавській області. Там нині тренується школа ”Олімпійські надії”
Олександр Рудяк вручає медаль найменшому призеру турніру з дзюдо, присвяченого відкриттю нового тренувального залу на стадіоні ”Динамо” управління МВС у Полтавській області. Там нині тренується школа ”Олімпійські надії”

Генерал-майор 44-річний Олександр Рудяк рік працює начальником Полтавського обласного управління міліції. На цю посаду його призначили 22 березня 2010 року. Зустрічаємося в його кабінеті. На вітання відповідає, не відриваючи погляду від паперів: "І вам не хворіти".

У кабінеті Рудяка в кутку біля робочого столу стоїть акваріум. Там плавають кілька великих риб. Олександр Вікторович каже, їх залишив попередник.

— Рибок годую за власний рахунок, — усміхається. — 2007 року їм на корм списали 2,8 тисячі гривень позабюджетних коштів. Не хочу, щоб при мені такі гроші списували. Вони не так багато їдять. Якщо можу утримати сім'ю, то і рибок прогодую.

Як змінилася криміногенна обстановка в області за рік?

— Не можна сказати, що відбулися значні зміни. Як і раніше, основне місце займають крадіжки. Зросла кількість шахрайств, виявили більше випадків збуту наркотиків, затримали дві організовані злочинні групи за збут наркотиків.

За рік ви змінили 12 начальників райвідділів та управлінь.

— Не скажу, що вони зовсім не справилися, але вимагаю від них більшого. Особисто я знаю роботу начальника міськрайвідділу достеменно. Двічі був начальником райвідділів міліції, тож бачу, де є прорахунки. Хтось побажав звільнитися з органів, хтось переходить на іншу роботу. Начальників міліції міняю зі спокійною душею. Жоден із них не зможе сказати, що за своє крісло приніс мені карбованець і поклав на стіл. У Державтоінспекції нині некомплект. Даїшники-хабарники на перших полосах газет. Ми з цим боремося. Кого не влаштовує, переходять в інші підрозділи або звільняються. У ДАІ не дуже рвуться.

Ви говорили, що за багатьма звільненнями з міліції стоять злочини. Чи можуть ці люди повернутися на нижчі посади?

— Я категорично проти, щоб працівник, котрий притягався до кримінальної відповідальності, повертався в міліцію. З усіх, кого я звільнив, лише двоє поновилися за рішенням суду. Я його виконав, але їх звільняли не через злочини. Про те, що мої працівники скоюють злочин, дізнаюся набагато раніше. Але ніколи не ламаю ту чи іншу оперативну комбінацію працівників управління внутрішньої безпеки. Нещодавно в Кременчуці двоє дільничних отримали хабар. Людей, яких не можна виправити, ми позбавляємося. Але говорити про всю міліцію, що вона корумпована-перекорумпована і в ній всі погані, неправильно. Порядних міліціонерів набагато більше. Їх 99,9 відсотка.

Яка зарплата в дільничних?

— Зарплати в міліції взагалі невисокі. Житлове питання вирішуємо в сільській місцевості. У містах із цим серйозні проблеми. Цього року, якщо міністерство на 50 відсотків профінансує наш проект, то в першому кварталі 2012 року в Полтаві матимемо 24 квартири. Але це мало. Зарплата в міліціонера має бути достойна. Щоб людина могла утримувати сім'ю, за три-п'ять-сім років, залежно від займаної посади, освіжити автомобіль. В усьому світі міліціонер чи поліцейський — людина середнього достатку. У Грузії, яка набагато менша за Україну за територією і ресурсами, зарплату збільшили вдесятеро.

Який злочин минулого року назвали б найрезонанснішим?

— Усі. Вони всі болять людям. У когось украли останні гроші — для нього це трагедія. На жаль, із минулого року чотири вбивства поки що лишаються нерозкритими. Фактично три, бо по одному підозрювані — у розшуку.

За інформацію про вбивць ветерана в Гадячі міліціонери пропонують 10 тисяч гривень.

— Це пропозиція місцевої громади. Певні напрацювання по цій справі вже є. Підозрювані затримані. Поки що немає достатніх фактів для доведення вини, бо не вилучені певні речові докази. Для мене краще хай 10 тяжких злочинів будуть нерозкриті, ніж один невинний сяде в тюрму. Навіщо мені це? У мене діти ростуть, сам я людина віруюча.

За нерозкриті злочини міліціонерів карають?

— 90 відсотків мого життя пройшло на практичній роботі в карному розшуку. Не всі злочини розкривають. Я притягую людей до дисциплінарної відповідальності, що може потягти за собою зменшення зарплати лише в тому випадку, коли мої співробітники не зробили всього можливого для розкриття злочину.

Які наркотики поширені на Полтавщині?

— Канабіс, опій-сирець, макова соломка. Алхіміків серед наркоманів достатньо. Вони виявляють усе нові й нові медичні препарати, з яких можна отримати наркотики. Зараз міністерство внесло на розгляд Кабміну список із більш ніж 80 препаратів, які вміють переробляти наркомани. Підписали поки що тільки вісім. Постійно виявляємо нові винаходи, медикаменти, які використовують для приготування наркотиків. Вилучені — знищуємо у присутності преси й громадськості. Так показуємо свою відкритість, щоб люди бачили, що наркотики знищують, а не лишають у міліції.

"Теща переїздить за мною 15 років"

Після призначення Олександр Рудяк оселився в готелі управління. Зараз мешкає там із сім'єю.

— Переїздять за мною, як тільки діти закінчують чверть чи навчальний рік, — говорить. — Дружина до 2004 року займалася бізнесом, тепер домогосподарка. Доньки 10 і 16 років навчаються в школі. Теща переїздить за мною 15 років. У побуті я невибагливий. Міг би жити в гуртожитку стільки, скільки перебуваю на посаді, але є ще сім'я. Сім місяців роблю ремонт у квартирі, буду робити ще три-чотири місяці.

Олександр Рудяк завзятий мисливець. 21 рік колекціонує мисливську зброю.

— Збираю її для себе, а не для музею. Грошима цінність виміряти неможливо. Люблю зброю, як кожен чоловік, воїн по натурі. У моєму розумінні, усі чоловіки мають це робити. Але хтось колекціонує метеликів, марки, монети. Всіх людей, які чимось захоплюються, поважаю. Полював на все, що дозволено законом. Удавалося не раз підстрелити вовка, лося, пристойну кількість кабанів, оленів, лисиць, зайців, куріпок, вальдшнепів, бекасів, качок. 95 відсотків трофеїв роздаю знайомим.

 

Зараз ви читаєте новину «"Жоден не зможе сказати, що за своє крісло приніс мені карбованець і поклав на стіл"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути