пʼятниця, 29 лютого 2008 17:47

Знайдену рушницю можна зареєструвати на себе

  Старший інспектор сектору дозвільної системи обласної міліції Володимир Жадан: ”Комбінована рушниця з трьома стволами коштує 250 тисяч гривень. Зараз лише одна така лежить у кременчуцькому магазині. Ніяк не продадуть”
Старший інспектор сектору дозвільної системи обласної міліції Володимир Жадан: ”Комбінована рушниця з трьома стволами коштує 250 тисяч гривень. Зараз лише одна така лежить у кременчуцькому магазині. Ніяк не продадуть”

Протягом березня жителям Полтавщини пропонують добровільно здавати незареєстровану зброю. Такі місячники правоохоронці проводять двічі на рік. Старший інспектор сектору дозвільної системи обласного управління міліції 34-річний Володимир Жадан каже, що 2007-го громадяни віддали 294 одиниці.

Яку зброю найчастіше здають?

— Мисливські рушниці, газові револьвери, автомати, гранати. Їх знаходять на узбіччі доріг, у солом"яних стріхах, баках для сміття, у лісах. Наприклад, Олександр Мелешко з Гадяцького району віддав нам 28 патронів брата, який сидить у в"язниці. Валентин Сурмич із Хорола на горищі новопридбаної хати побачив вогнепальний пристрій для стрільби дробом.

Чи можна такі знахідки потім зареєструвати на себе?

— Так, якщо це мисливські рушниці.  

Нині в області дозвіл на зброю мають понад 34 тисячі осіб. Для цього треба меддовідка про психічний стан здоров"я, відсутність судимостей, пройти спецкурси на знання зброї і вміння нею користуватися. А також оформити страховий поліс. Приміром, якщо цю рушницю викрадуть і нею повибивають вікна чи, не дай Боже, вб"ють людину, то матеріальну шкоду виплачуватиме страхова компанія.

Хто має право на використання іншої зброї?

— Правоохоронці, військові, державні службовці та журналісти можуть оформити дозволи на користування газовими пістолетами, револьверами, автоматами з гумовими кулями. Їх кілька разів на рік обов"язково перевіряють дільничні. Якщо починають пити й дебоширити, зброю відбирають.

Що ви робите зі зданими стволами?

— Несправні — переплавляють у металургійному цеху турбомеханічного заводу в селі Божкове під Полтавою. Придатні для використання перевіряємо за базою даних. Якщо ні на кого не зареєстровані, віддаємо для продажу в спеціалізовані магазини. В області їх шість.

Скільки коштує зброя?

— Найдорожча — комбінована рушниця з трьома стволами. Вона коштує 250 тисяч гривень. Зараз лише одна така лежить у кременчуцькому магазині. Ніяк не продадуть. Вживані — 300–500 гривень. Нові — від півтори тисячі.

Як карають тих, хто незаконно зберігає зброю?

— За гладкоствольну люди платять штраф від 17 до 51 гривні, а за зберігання нарізної — несуть кримінальну відповідальність.

Торік дільничні області вилучили 98 одиниць зброї. А цього — 8 саморобних рушниць.

Зараз ви читаєте новину «Знайдену рушницю можна зареєструвати на себе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути