Ексклюзиви
понеділок, 01 вересня 2008 18:49

Жителі Комишні не пустили бульдозери на пасовище

14 серпня жителі Комишні на Миргородщині вчергове заблокували роботу землерийної техніки на пасовищі біля селища. Буровики, як і обіцяли, спробували вирити другий котлован на орендованій землі.

Підприємство "Укрбургаз" там уже вирило один котлован розміром 10х18 м і завглибшки 10 м, почало в нього зливати мазут. 23 липня півсотні місцевих жителів уперше зібралися біля ями — вимагали її закидати, щоб не псувала землю, бо люди там пасуть корів.

Дозвіл на використання земельної ділянки під бурову вишку в селищної ради торік восени просило підприємство "Полтавагазвидобування". Депутати попросили 500 тис. грн на розвиток Комишні. Газівники відмовилися. За четвертим голосуванням у березні цього року депутати дали згоду. За це Миргородська райдержадміністрація пообіцяла виділити на потреби місцевої громади 800 тис. грн.

— Амбари (котловани. — "ГПУ") нам потрібні для технологічних потреб. Без них не обійтися, — роз"яснював після першої сходки селян начальник Полтавського відділення бурового управління "Укрбургаз" Володимир Гальченко, 55 років. — Поряд із цією ми вириємо ще одну яму. Перекачаємо туди воду із проблемного котловану. Почистимо його та зробимо гідроізоляцію. Мазут утилізуємо.

Із ями буровики після попередньої сходки витягли відрами 6 т мазуту. Під час тієї зустрічі санстанція обіцяла взяти пробу води.

— Голова селищної ради не робив заявки в санстанцію на взяття проб води із криниць Комишні. Тому аналіз і не проводився, — пояснює помічник лікаря із гігієни праці Миргородської санстанції Марія Карпенко, 40 років.

15 серпня в місцевому клубі зібралися представники бурового управління, місцеві жителі та депутати, щоб знайти вихід із ситуації.

— Буровики просили дозволу на проведення робіт. Спробували переконати мешканців у безпечності таких робіт. Вони мають висновки державної та екологічної інспекцій, — каже сільський голова Володимир Харченко, 34 роки.

16 серпня в присутності жителів і депутатів селищної ради буровики обробили новий котлован. Туди повинні перекачати воду зі старого та зробити там гідроізоляцію.

Всього на пасовищі хочуть вирити три котловани.

За 800 м від Комишні в лісі біля старої бурової також є котловани. Вони переповнені нечистотами. Буровики пообіцяли обробити їх спеціальними препаратами. Тому хімічні сполуки та мазут перетворяться в безпечні речовини. На всій території бурової проведуть рекультивацію.

Зараз ви читаєте новину «Жителі Комишні не пустили бульдозери на пасовище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути